Laden...

Hof handhaaft gesloten uithuisplaatsing niet

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Hof handhaaft gesloten uithuisplaatsing niet
Arnhem, 03 maart 2020

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft in een zaak over uithuisplaatsing van een minderjarige beslist dat de gesloten uithuisplaatsing niet gehandhaafd mag worden als er door een wachtlijst geen plaats is in een vervolg (open) groep.

De Rechtbank

De kinderrechter had een machtiging gegeven voor een gesloten uithuisplaatsing van een minderjarige. Toen de kinderrechter deze machtiging gaf werd voldaan aan het wettelijk criterium daarvoor. Het wettelijk criterium bepaalt, kort gezegd, dat jeugdhulp noodzakelijk is in verband met ernstige opgroei- of opvoedingsproblemen. Die problemen belemmeren de ontwikkeling naar volwassenheid en opname is daarvoor noodzakelijk, omdat het risico bestaat dat de minderjarige zich aan hulpverlening onttrekt.

Waar gaat het over in hoger beroep?

De minderjarige is in hoger beroep gekomen en tijdens de behandeling in hoger beroep werd aan het wettelijk criterium niet meer voldaan. Toch wilde Jeugdbescherming dat de machtiging gehandhaafd bleef totdat een geschikte vervolgplek (waarvoor de minderjarige op de wachtlijst stond) was gevonden.

Het hof beslist anders

Omdat het bij gesloten uithuisplaatsing gaat om vrijheidsbeneming vindt het hof de plaatsing in een gesloten accommodatie voor jeugdzorg een te ingrijpend middel wanneer iemand op de wachtlijst staat voor een plek in een open groep.

Uitspraken

Meest gelezen berichten