Laden...

Hogere gevangenisstraffen voor beleggingsfraude

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Hogere gevangenisstraffen voor beleggingsfraude
Zwolle, 12 juni 2019

Twee mannen die leiding gaven aan Centurion Vastgoed B.V. zijn voor het plegen van grootschalige beleggingsfraude door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden op woensdag 12 juni 2019 in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen van 6 en 5 jaar. De beide mannen zijn veroordeeld voor oplichting, bedrieglijke bankbreuk en valsheid in geschrift. Daarnaast zijn zij schuldig aan witwassen. Een derde leidinggevende van het bedrijf werd al eerder door het hof veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaren.

De rechtbank

De twee mannen waren door de rechtbank eerder veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar en 3 jaar en 6 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Zowel het OM als de verdachten gingen hiertegen in beroep.

Het gerechtshof

Het hof is van oordeel dat Centurion Vastgoed zich presenteerde als een instelling die projecten ontwikkelde in Costa Rica en daarvoor geld aantrok. Centurion Vastgoed was een op het eerste gezicht professioneel opererend bedrijf. Uit onderzoek is gebleken dat slechts een deel van het geld werd geïnvesteerd in Costa Rica. De informatie die Centurion gaf aan beleggers bevatte vele onjuistheden. Zo werd voorgespiegeld dat Centurion eerdere projecten succesvol had afgerond terwijl in werkelijkheid fors verlies was geleden op die projecten.

Meer dan 600 beleggers zijn door Centurion voor ruim 21 miljoen euro opgelicht met vastgoedprojecten in Costa Rica. Door het hof zijn de vorderingen van de benadeelde partijen deels toegewezen.

Uitspraken