Laden...

Hogere straf voor moord in Deventer

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Hogere straf voor moord in Deventer
Arnhem, 20 december 2019

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden veroordeelt een 43-jarige man uit Deventer in hoger beroep tot een gevangenisstraf van 20 jaar voor de moord op een 47-jarige plaatsgenoot op 5 oktober 2017. Deze straf is hoger dan de 15 jaar gevangenisstraf die de rechtbank hem voor de moord heeft opgelegd en waartegen hij in hoger beroep ging. Net als de rechtbank is het hof van oordeel dat is gehandeld met voorbedachte raad en dat geen sprake is geweest van een ogenblikkelijke gemoedsopwelling.

Beide mannen kenden elkaar en in de avond van 5 oktober 2017 kwam het op straat tot een vechtpartij waarbij verdachte het slachtoffer met meerdere messteken op afschuwelijke wijze om het leven bracht.

Hogere straf

Het hof heeft bij de strafoplegging onder meer meegewogen dat moord in de maatschappij als het ernstigste delict wordt gezien. Dit blijkt ook uit het feit dat voor moord de hoogste gevangenisstraf kan worden opgelegd.

Het hof vindt dat verdachte het slachtoffer heeft afgeslacht, gelet op de wijze waarop hij hem met een mes van het leven heeft beroofd. 

Als strafverzwarend neemt het hof in aanmerking dat verdachte slechts zeer ten dele de verantwoordelijkheid heeft genomen voor wat hij heeft gedaan. Daarbij betrekt het hof ook dat verdachte gedurende langere tijd heeft volgehouden dat het mes dat hij had gebruikt van het slachtoffer afkomstig was en het hem afhandig had gemaakt. Hiermee schilderde hij ten onrechte het slachtoffer af als de agressor, wat extra pijnlijk voor de nabestaanden moet zijn geweest.

Het hof is van mening dat verdachte volledig toerekeningsvatbaar is, wat afwijkt van het advies van de deskundige die heeft geadviseerd om verdachte verminderd toerekeningsvatbaar te achten.

Het gerechtshof komt daarom tot het oordeel dat aan verdachte een lange gevangenisstraf moet worden opgelegd, ook langer dan de straf die de rechtbank hem heeft opgelegd.

Schadevergoeding

Het hof heeft schadevergoedingen toegekend aan enkele nabestaanden.

Uitspraken

Meest gelezen berichten