Laden...

In hoger beroep 4 jaar gevangenisstraf en tbs met voorwaarden voor doodslag op moeder

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > In hoger beroep 4 jaar gevangenisstraf en tbs met voorwaarden voor doodslag op moeder
Arnhem, 26 januari 2017

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, zittingsplaats Arnhem, heeft op 26 januari 2017 uitspraak gedaan in de zaak van een 31-jarige inwoner van Tricht, die in de nacht van 1 op 2 mei 2014 zijn moeder doodstak.

Bij de rechtbank

Verdachte was door de rechtbank Gelderland, zittingsplaats Arnhem, op 15 september 2015  overeenkomstig de eis van de officier van justitie veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf en tbs met bevel tot verpleging van overheidswege (ECLI:NL:RBGEL:2015:5808).

Hoger beroep

Het openbaar ministerie heeft in hoger beroep opnieuw 3 jaar gevangenisstraf en tbs met bevel tot verpleging van overheidswege geëist.

Evenals de rechtbank en met het openbaar ministerie acht het hof niet bewezen dat sprake was van voorbedachte raad. Het hof komt dan ook tot een bewezenverklaring van doodslag en niet van moord.

Sterk verminderd toerekeningsvatbaar

Het hof overweegt dat hiervoor een onvoorwaardelijke gevangenisstraf dient te worden opgelegd. Voor de duur daarvan is van belang dat door gedragskundigen is vastgesteld dat verdachte lijdt aan onder meer een schizofrene stoornis en afhankelijkheid van cannabis. Het hof heeft mede op grond daarvan vastgesteld dat verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar is voor het bewezenverklaarde.
Het hof acht daarom een gevangenisstraf van 4 jaar met aftrek van voorarrest passend en geboden. Dit komt overeen met de tijd die de verdachte in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht.

Het hof acht het noodzakelijk dat verdachte behandeld wordt voor zijn psychiatrische aandoening en zijn verslavingsproblematiek om de kans op herhaling te verkleinen. Naast de gevangenisstraf legt het hof daarom aan verdachte de maatregel van tbs op.

Welke vorm van tbs

Het hof diende de vraag te beantwoorden welke vorm van tbs opgelegd diende te worden: tbs met bevel tot verpleging van overheidswege of terbeschikkingstelling met de oplegging van voorwaarden.

Het openbaar ministerie was van mening dat tbs met bevel tot verpleging van overheidswege diende te worden opgelegd. Het hof volgt echter de conclusies en adviezen van de gedragskundigen, die allen hebben geadviseerd de behandeling vorm te geven in het kader van een terbeschikkingstelling met voorwaarden. Belangrijke voorwaarden die het hof aan de tbs heeft verbonden zijn onder meer een verplichting voor verdachte om zich te laten opnemen in een forensische psychiatrische kliniek, een verplichting om voorgeschreven medicatie in te nemen en een verbod op het gebruik van alcohol en drugs.

Om de behandeling zo snel mogelijk te laten beginnen heeft het hof de tbs met voorwaarden dadelijk uitvoerbaar verklaard. Verdachte bevindt zich sinds kort al daadwerkelijk in een kliniek.

Uitspraken