Laden...

Open dag van de Rechtspraak in Leeuwarden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Open dag van de Rechtspraak in Leeuwarden
Leeuwarden, 05 november 2018

Op zaterdag 17 november 2018 zetten het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en de rechtbank Noord-Nederland de deuren van het paleis van justitie en het gerechtsgebouw in Leeuwarden wagenwijd open! In het kader van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 organiseren we een open dag om het publiek een kijkje te geven in de wereld van de rechtspraak. Het paleis van justitie en het gerechtsgebouw zijn die dag van 10:00 uur tot 16:00 uur opengesteld voor het publiek. Hieronder een greep uit de activiteiten.

Laten zien wat we doen

Op de open dag is het natuurlijk leuk om te bekijken hoe het paleis en de rechtbank er van binnen uit zien. Maar we laten je ook zien hoe een rechtszaak in zijn werk gaat. Gedurende de dag spelen we fictieve zaken na met echte rechters, griffiers, officieren van justitie, advocaten en gerechtsbodes. Verder kun je een kijkje nemen in het cellencomplex, vragen stellen aan een rechter, griffier of bode en is er in beide gebouwen een informatiemarkt met stands van het gerechtshof, de rechtbank, het openbaar ministerie, het juridisch loket, Slachtofferhulp, Bureau Halt en de Raad voor de Kinderbescherming.

Uitspraak zitting 8ste dag

Op 8 juli jl. werd op een boot aan de Willemskade in Leeuwarden, in het kader van de 8ste dag, een zitting nagespeeld over eigenrichting. De zaak gaat over een onfortuinlijke nacht in het leven van een vrouw, die een overvaller met een pook te lijf ging. De overvaller raakte daarbij ernstig gewond. Daarvoor moest zij voor de rechter verschijnen. Is de vrouw schuldig of was het noodweer? De rechter doet op de open dag uitspraak in deze zaak om 13.00 uur in het gerechtsgebouw.

'Kneppelfreed'

Op vrijdag 16 november 1951 ontstond er een rel op het Wilhelminaplein tussen boze Friezen en de politie naar aanleiding van een zitting waarbij geen Fries mocht worden gesproken. De politie voerde een charge uit met wapenstokken (kneppels). Die dag staat sindsdien bekend als ‘kneppelfreed’ (Fries voor knuppelvrijdag). Het Fries werd daarna wettelijk erkend als tweede Nederlandse taal. In 1956 kwam wetgeving tot stand die het gebruik van de Friese taal in het rechtsverkeer regelde. Tijdens de open dag is er een tentoonstelling over ‘kneppelfreed’ te zien in het paleis.

Rechtbanktekenaars aan het werk

Heb je je weleens afgevraagd waarom er nooit een foto van een rechtszaak in de krant staat? Dat komt omdat het niet is toegestaan om foto’s te maken van een verdachte, in verband met de privacy. In plaats daarvan wordt er regelmatig gebruik gemaakt van tekenaars, die een tekening maken van de verdachte (vaak van de zijkant of de achterkant) of de rechters. Op de open dag kun je zien hoe rechtbanktekenaars Petra Urban en Annet Zuurveen te werk gaan.

Kinderactiviteiten

Ook voor de kinderen is er genoeg te doen! Op de foto in een echte toga op de stoel van de rechter, of achter het stuur kruipen van een politiebus, spannende letterspeurtochten dwars door het paleis en het gerechtsgebouw, een befje knutselen, schminken, grabbelen in de grabbelton, of aan de slag met een echte ‘Van Muylwijck’ (bekend van de strip De Rechter).

Graag tot ziens op 17 november!

Uitspraken