Laden...

Paleis van justitie decor voor toneelstuk 'Om des gewetens wille'

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Paleis van justitie decor voor toneelstuk 'Om des gewetens wille'
Leeuwarden, 29 oktober 2018

Dit voorjaar vierde het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden - met een conferentie - het 75-jarig jubileum van een door het gerechtshof Leeuwarden op 25 februari 1943 gewezen arrest. Het tijdens de bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog gewezen arrest is onder juristen bekend onder de naam: ‘Om des gewetens wille’. Tijdens de conferentie werd teruggekeken op dit arrest, maar ook een brug naar het heden geslagen.

Leeuwarder arrest 'Om des gewetens wille'

Een verdachte werd door het hof veroordeeld wegens diefstal. Gelet op de gruwelijke wijze van tenuitvoerlegging van straffen in strafkamp Erika in Ommen, werd aan de veroordeelde 'om des gewetens wille' slechts een gevangenisstraf opgelegd gelijk aan de duur van de door hem al ondergane voorlopige hechtenis. De betrokken raadsheren werden wegens dit arrest door de Duitse bezetter uit hun ambt ontslagen.

Theatervoorstelling 'Om des gewetens wille'

Rondom actueel maatschappelijke dilemma's maakt WAT WE DOEN theatervoorstellingen en projecten om die samen met het publiek, wetenschappers en ervaringsdeskundigen verder uit te diepen. Voor de conferentie in maart heeft regisseur Floris van Delft samen met Nhung Dam een theatervoorstelling van deze bekende rechtszaak gemaakt, met het paleis van justitie in Leeuwarden als het ultieme decor.

In de voorstelling krijgen drie rechters een zaak van een jongeman die bezig zou zijn met het beramen van een aanslag op de minister-president. Tijdens de behandeling van de rechtszaak door de drie rechters, roert de politiek zich. De rechtszaak begint simpel, maar al snel worden de vragen steeds ingewikkelder. En worden de rechters voor het blok gezet, gaan ze mee met de politiek of blijven ze onafhankelijk. Het publiek bepaalt mede of ze nog wel mee willen gaan, of dat ze het niet meer kunnen ‘om des gewetens wille’.

1, 2 en 3 november

De theatervoorstelling Om des gewetens wille van Nhung Dam i.s.m. WAT WE DOEN is een onderdeel van de serie Nieuwe Makers van de Harmonie. Op 1, 2 en 3 november a.s. is de voorstelling te zien in het paleis van justitie aan het Wilhelminaplein in Leeuwarden, met elke dag een toelichting van een raadsheer over het Leeuwarder arrest. De voorstelling begint om 20.30 uur.

Voor meer informatie en kaarten kunt u terecht op de site: www.harmonie.nl.

Uitspraken