Laden...

Rubiks kubus beschermd door auteursrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Rubiks kubus beschermd door auteursrecht
Arnhem-Leeuwarden, 13 juli 2021

Het gerechtshof beslist dat een speelgoedhandelaar twee producten niet meer mag verkopen. Deze 3d-puzzels in de vorm van gekleurde kubussen maken inbreuk op het auteursrecht van Rubik.

Creatieve keuzes

Rubik heeft in 1974 de beroemde Rubiks kubus ontworpen. Hierbij heeft Rubik bepaalde keuzes gemaakt die creatief zijn. Deze keuzes zijn niet technisch of functioneel bepaald, want in dat geval zou er geen auteursrechtbescherming mogelijk zijn. De creatieve keuzes van Rubik die bescherming verdienen, zijn de combinatie van de kubus met de specifieke kleurkeuze in combinatie met de zwarte randjes om die kleurvlakjes (de zogenoemde "grid"). Het hof vindt dat de auteursrechtsbescherming ook weer niet verder gaat dan deze specifieke combinatie. 

Twee namaak kubussen uit de handel

De speelgoedhandelaar heeft deze beschermde elementen gebruikt in twee van haar producten. De beslissing van het hof betekent dat de speelgoedhandelaar deze producten niet meer mag verkopen. 

Uitspraken