Laden...

Tbs met dwangverpleging voor verdachte dodelijke steekpartij in Almelo

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Tbs met dwangverpleging voor verdachte dodelijke steekpartij in Almelo
Arnhem, 04 juli 2024

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden veroordeelt een 65-jarige man uit Almelo voor doodslag op zijn buurman en een poging tot doodslag op zijn buurvrouw, de vriendin van de buurman. De man wordt volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard. Aan hem wordt daarom alleen tbs met dwangverpleging opgelegd. Daarnaast moet de man schadevergoedingen betalen aan de vriendin en de nabestaanden.

Dodelijke woordenwisseling

Bij de man is een waanstoornis ontstaan die zich richtte op zijn buurman. Op 11 januari 2022 vond er een woordenwisseling plaats tussen de man en zijn buren in de flatportiek bij de woningen. Tijdens deze confrontatie heeft de verdachte de buurman en zijn vriendin omvergeduwd, waardoor zij vielen, en heeft hij vervolgens met een mes op hen ingestoken. Als gevolg van de steekverwondingen is de buurman ter plekke overleden. De vriendin is zwaargewond geraakt. 

De rechtbank had de man ook veroordeeld voor doodslag en een poging tot doodslag en alleen de maatregel terbeschikkingstelling met bevel tot verpleging van overheidswege (tbs met dwangverpleging) opgelegd. Volgens de rechtbank kon het handelen de man niet worden toegerekend. Het openbaar ministerie heeft hiertegen hoger beroep ingesteld. 

Het oordeel van het hof in hoger beroep: geen straf maar wel een tbs-maatregel

Het hof komt dus net als de rechtbank tot de conclusie dat het handelen van de man hem niet kan worden toegerekend. De man stond onder invloed van een forse psychische stoornis. De man kon nog wel begrijpen dat zijn handelen fout was maar doordat de stoornis zo ver was doorontwikkeld, kon hij geen weerstand bieden aan zijn waan. Bij de oplopende (woordelijke) confrontatie met de buurman (de persoon waarop zijn wanen waren gericht) kon hij niet langer handelen overeenkomstig zijn begrip van goed en fout. Daarom kan het handelen hem strafrechtelijk niet worden toegerekend. De man is hierdoor niet strafbaar. Het hof heeft de man ontslagen van alle rechtsvervolging en geen straf opgelegd.

Tbs met dwangverpleging

Vanwege de forse psychische problematiek en het gevaar op herhaling heeft het hof de man wel tbs met dwangverpleging opgelegd. Tbs betekent een gedwongen jarenlange behandeling in een gesloten inrichting, waarvan het einde niet is bepaald.
Ook moet de man de vriendin en de nabestaanden schadevergoedingen betalen.

Uitspraken