Laden...

Uitspraak hof in zaak ontslagen CFO Volksbank

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Uitspraak hof in zaak ontslagen CFO Volksbank
Arnhem-Leeuwarden, 30 mei 2022

Vandaag heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak gedaan in het hoger beroep van de ontslagen bestuurder (CFO) van De Volksbank tegen de uitspraak van de rechtbank. Het hof vindt - anders dan de rechtbank - dat de CFO een arbeidsovereenkomst had omdat de gemaakte afspraken en de daaraan gegeven uitvoering het meest op een arbeidsovereenkomst lijken. Wel oordeelt het hof - net als de rechtbank - dat het ontslag van de CFO als bestuurder rechtsgeldig is.

Gevolg van het oordeel dat sprake is van een arbeidsovereenkomst

Met het ontslag van een bestuurder eindigt ook zijn arbeidsovereenkomst, behalve wanneer sprake is van een opzegverbod. Dat was hier het geval, want de CFO had zich ziek gemeld. Het negeren van dit opzegverbod door De Volksbank geeft de CFO recht op een vergoeding. Het hof wijst niet het miljoenenbedrag toe waarom de CFO heeft verzocht, maar een bedrag dat overeenkomt met negen maanden bruto loon. Als de rechtbank het ontslag wel had vernietigd, zou de arbeidsovereenkomst waarschijnlijk negen maanden na de ingangsdatum van het ontslag zijn geëindigd door ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Tussen de CFO en De Volksbank was namelijk een ernstige vertrouwensbreuk ontstaan. Het hof vindt dat er geen reden is voor een hogere vergoeding, omdat De Volksbank daarvan geen ernstig verwijt is te maken. Verder heeft de CFO recht op de transitievergoeding en uitbetaling van vakantiedagen.

Geen vergoeding van de werkelijke proceskosten

De CFO heeft zeer hoge advocaatkosten gemaakt en om vergoeding daarvan verzocht. Het hof wijst dat verzoek af en hanteert de gebruikelijke proceskostenregeling.   

Uitspraken