Laden...

Ook in hoger beroep celstraf voor strooptocht langs kust

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Ook in hoger beroep celstraf voor strooptocht langs kust
's-Hertogenbosch, 13 januari 2021

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft een 45-jarige man veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf. In de zomer van 2018 pleegde hij aan de kust van Zeeland en Zuid-Holland 36 inbraken in (kampeer)auto’s. Verder pinde hij met een gestolen bankpas en had hij vervalste identiteitsbewijzen in bezit. Het hof volgt hiermee de bewezenverklaring van de rechtbank Zeeland-West-Brabant maar komt wel tot een lagere gevangenisstraf.

Strooptocht langs kust

In de periode van bijna een maand ondernam de man, die geboren is in Italië en niet woonachtig is in Nederland, een ware strooptocht langs de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust. Op allerlei manieren wist hij tientallen (kampeer)auto’s open te breken om vervolgens luxegoederen zoals telefoons, tablets, laptops en navigatiesystemen, maar ook bijvoorbeeld bankpassen, rijbewijzen, identiteitskaarten, sleutels, kleding, cosmetica en schoenen te stelen. De betreffende (kampeer)auto’s hadden veelal een buitenlands kenteken. Het hof rekent het de man zwaar aan dat hij mensen heeft gedupeerd terwijl zij in het buitenland van hun vakantie aan het genieten waren.

Pinnen met gestolen pas en valse identiteitskaarten

Met een van de gestolen bankpassen heeft de man op meerdere plekken in totaal zo’n 2.500 euro gepind. Hierbij heeft hij ook zijn zoon betrokken. Daarnaast heeft de man identiteitsbewijzen voorhanden gehad, waarvan hij wist dat deze vervalst waren. Daarmee heeft hij het vertrouwen dat burgers en overheid in de juistheid van dit soort documenten moeten kunnen stellen, beschaamd. Het hof weegt dat mee bij het bepalen van de straf.

Familie

Tijdens zijn verblijf in Nederland, werd de man vergezeld door zijn vrouw, zoon en schoondochter. Ook zij werden verdacht van betrokkenheid bij de strooptocht. Zijn vrouw is door de rechtbank veroordeeld voor het in bezit hebben van een vervalst identiteitsbewijs en kreeg hiervoor een gevangenisstraf van 2 maanden. Zijn zoon kreeg een gevangenisstraf van 4 maanden voor het pinnen van geld met een gestolen bankpas en het in bezit hebben van een vervalst identiteitsbewijs. Volgens de rechtbank is niet bewezen dat zij ook betrokken waren bij de diefstallen uit de (kampeer)auto’s. De 21-jarige schoondochter van de man werd van alle feiten vrijgesproken. In het hoger beroep van de echtgenote heeft het hof het vonnis van de rechtbank bevestigd. In de zaken van de zoon en de schoondochter heeft geen hoger beroep gediend, het hof heeft hierin dan ook geen uitspraak gedaan.

Strafbepaling

In Nederland is de man niet eerder veroordeeld voor strafbare feiten. Maar in België, Duitsland, Italië en Oostenrijk heeft hij wel een strafblad of strafzaken lopen. Het hof heeft hier rekening mee gehouden bij het opleggen van de straf.

De rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeelde de man tot 5 jaar gevangenisstraf. Het hof komt hier tot een ander oordeel en vindt, alles afwegende, een gevangenisstraf van 4 jaar passend. Daarnaast moet de man - en hierin volgt het hof de rechtbank wel - in totaal zo’n 3.500 euro aan schadevergoeding betalen aan de slachtoffers van de inbraken.

Uitspraken

Meest gelezen berichten