Laden...

Rechtszaak: doodrijden gezin

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksJaardocumenten > Jaarverslag Rechtspraak 2023 > Rechtszaak: doodrijden gezin

Samenvatting

Op deze website vindt u de samenvatting van het jaarverslag van de Rechtspraak. Het volledige jaarverslag is te lezen door te klikken op de blauwe knop onder deze tekst.

Download het volledige jaarverslag (pdf, 8,4 MB)

Rechtszaak: doodrijden gezin


Waar gaat de zaak over?

Een 33-jarige man raast op 10 maart 2023 over de A59. Hij heeft te veel op, rijdt 250 km per uur en filmt zichzelf. Hij knalt op een inhalende auto. Een heel gezin komt om het leven. Heeft hij het gezin opzettelijk gedood?

 

Standpunt partijen

>Alles uitklappen
  • De man heeft meerdere malen doodslag gepleegd. Terwijl hij onder invloed van alcohol was, reed hij met 1 hand aan het stuur met 254 kilometer per uur in zijn Seat over de A59. Hij is uiteindelijk met 203 kilometer per uur bij Sprang-Capelle achterop de Hyundai van het gezin gebotst, waardoor een vader, moeder en hun 2 tienerkinderen zijn overleden. De verdachte heeft met zijn rijgedrag de aanmerkelijke kans aanvaard dat er een aanrijding met dodelijke afloop zou plaatsvinden. Op een filmpje dat door hem kort voor de calamiteit is gemaakt, is te zien dat hij geen vaart mindert wanneer hij andere verkeersdeelnemers nadert. De verdachte heeft dit alles doelbewust gedaan. Hij heeft het immers gefilmd. In het dossier zitten meerdere filmpjes waarop eerdere momenten in beeld zijn waarbij de man soortgelijk rijgedrag laat zien. Uit de wijze van rijden en het patroon van eerdere verkeersovertredingen dat uit de filmpjes volgt, kan worden geconcludeerd dat de man zich niet heeft bekommerd om de mogelijke gevolgen van zijn rijgedrag voor andere verkeersdeelnemers en voor zichzelf. De verdachte zou hiervoor een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 7 jaar met aftrek van voorarrest en tbs met verpleging moeten krijgen, alsmede een onvoorwaardelijke rijontzegging van 10 jaar.

  • De verdachte heeft geen doodslag gepleegd. Het kan niet bewezen worden dat hij zijn aandacht onvoldoende op de weg en op zijn medeweggebruikers heeft gehouden. Uit het filmpje waarop de momenten kort voorafgaand aan het ongeval te zien zijn, volgt dat de verdachte direct reageert wanneer de auto van de slachtoffers naar de linkerbaan gaat. Hij heeft geremd en een stuurbeweging naar rechts gemaakt. Uit het technisch onderzoek volgt voorts dat hij zijn telefoon ten tijde van het ongeval niet heeft bediend. De verdediging betwist niet dat het aan verdachte verweten rijgedrag een aanmerkelijke kans op het overlijden van andere weggebruikers kan opleveren. Dat de verdachte de bedoeling had om iemand te doden en dus vol opzet op het gevolg had, is echter niet gebleken. Evenmin kan worden bewezen dat verdachte de aanmerkelijke kans op de dood van het gezin  bewust heeft aanvaard. Voorwaardelijk opzet ontbreekt. Het was relatief rustig op de snelweg die avond. Er waren geen bijzondere wegomstandigheden. De verdachte werd verrast door de inhaalmanoeuvre van de bestuurster van de Hyundai. Hij is zelf enorm geschrokken van de aanrijding en heeft na het ongeval geprobeerd hulp te verlenen. Tot slot volgt uit het dossier niet dat de verdachte het risico heeft willen nemen dat hij zelf zou komen te overlijden. Hij had geen doodswens.


De rechtbank Zeeland-West-Brabant

De verdachte is schuldig aan doodslag. Hij heeft het gezin opzettelijk van het leven beroofd; opzettelijk in de zin van voorwaardelijk opzettelijk. Hij had niet de volle opzet om het gezin te doden, maar aanvaardde door zijn levensgevaarlijke rijgedrag wel de kans op de dood van het gezin. De verdachte vond het filmen van zijn absurd harde rijden op de A59 zo belangrijk dat de veiligheid van de duidelijk waarneembare overige weggebruikers hem niet interesseerde. Dat hij daarmee hun leven op het spel zette, heeft hij op de koop toegenomen met de bekende fatale gevolgen. De rechtbank veegt het verweer dat hij op het allerlaatste ogenblik remde en naar rechts stuurde van tafel. Dit verandert niets aan de zaak. Op het moment dat de verdachte eindelijk remde, had hij al een situatie gecreëerd waarbij afremmen of bijsturen niets had uitgemaakt. Uit onderzoek is gebleken dat de verdachte verschillende stoornissen heeft, maar wel volledig toerekeningsvatbaar was op het moment van de aanrijding. Al met al is een hogere celstraf op zijn plaats dan de officier van justitie heeft geëist. De man krijgt 10 jaar cel. Vanwege zijn stoornissen en de kans op herhaling, krijgt hij ook tbs met dwangverpleging. Na de celstraf en de tbs-maatregel mag hij 10 jaar lang geen autorijden. 

De automobilist is in hoger beroep gegaan.