Laden...

Rechtszaak: uitlokken moord Wilders

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksJaardocumenten > Jaarverslag Rechtspraak 2023 > Rechtszaak: uitlokken moord Wilders

Samenvatting

Op deze website vindt u de samenvatting van het jaarverslag van de Rechtspraak. Het volledige jaarverslag is te lezen door te klikken op de blauwe knop onder deze tekst.

Download het volledige jaarverslag (pdf, 8,4 MB)

Rechtszaak: uitlokken moord Wilders


Waar gaat de zaak over?

In een YouTube-filmpje belooft een bekende Pakistaanse cricketspeler drie miljoen Pakistaanse roepie voor de moord op ‘de organisator van een cartoonwedstrijd en de persoon die de profeet van God heeft beledigd.’ Daar wordt Kamerlid Geert Wilders mee bedoeld.


Standpunt partijen

>Alles uitklappen
  • Met zijn video-oproep uit 2018 heeft de inmiddels 37-jarige Pakistaan zich schuldig gemaakt aan poging tot uitlokking van moord, aan opruiing en aan bedreiging. Of de verdachte het filmpje zelf online heeft geplaatst of laten plaatsen is niet bekend. Maar het is wel duidelijk dat hij de bedoeling had om deze boodschap de wereld in te sturen. De man zit recht voor de opnameapparatuur, spreekt rustig en recht in de camera. De verdachte heeft niet opgeroepen tot een denkbeeldig scenario, maar heeft potentieel talloze eenlingen bereikt en geïnspireerd. Zijn doel was om een Nederlandse politicus uit het publieke debat te verwijderen, om zo te bereiken dat deze zijn boodschap niet meer zou kunnen verkondigen. Daarmee zou niet alleen het leven van Geert Wilders worden ontnomen en nabestaanden onherstelbaar leed worden toegebracht, maar ook een aanslag op de Nederlandse rechtsstaat worden gepleegd. Het Openbaar Ministerie eist 12 jaar gevangenisstraf. 

  • De verdachte is niet komen opdagen in het Justitieel Complex Schiphol. Een advocaat is er ook niet. Het Openbaar Ministerie heeft zich sinds 2018 ingespannen om met de Pakistaan in contact te komen: eerst om hem te horen als verdachte, later om hem op te roepen voor de zitting. Dat gaat via rechtshulpverzoeken, omdat Nederland niet zomaar burgers van een ander land mag benaderen. Op de rechtshulpverzoeken aan Pakistan kwam geen reactie. Toch gaat het Openbaar Ministerie ervan uit dat verdachte weet dat hij voor de Nederlandse rechter had moeten verschijnen. De dagvaarding is naar Pakistan gestuurd en het Openbaar Ministerie heeft via een persbericht in het Nederlands en Engels aandacht gevraagd voor de zaak. In de media is uitvoerig over de rechtszaak bericht. Er valt ook te lezen dat de verdachte ernaar is gevraagd door journalisten. De man kan volgens het Openbaar Ministerie bij verstek worden veroordeeld. Hij staat internationaal gesignaleerd, wat betekent dat hij in de toekomst kan worden aangehouden om zijn straf uit te zitten.


De rechtbank Zeeland-West-Brabant

De uitlatingen van de verdachte in de video moeten worden gezien als een poging tot uitlokking van moord, opruiing en bedreiging. De woorden die de verdachte heeft gebruikt zijn ondubbelzinnig: hij stelt een aanzienlijk geldbedrag in het vooruitzicht om een concrete handeling te verrichten, namelijk het doden van PVV-leider Wilders. De video werd gemaakt toen ook in Pakistan demonstraties tegen Wilders werden gehouden. Het was daarom niet ondenkbaar dat iemand zich geroepen zou voelen om gevolg te geven aan de moordoproep. Het handelen van de verdachte is ook een inbreuk op de Nederlandse democratische rechtsstaat. De rechtbank weegt dit bij het bepalen van de strafmaat in grote mate mee. De rechtbank vindt een gevangenisstraf van 12 jaar, precies zoals door de officier van justitie is geëist, passend en geboden. Met deze straf wil de rechtbank ook een voorbeeld stellen. Niet alleen voor deze Pakistaanse verdachte, maar ook voor anderen moet duidelijk zijn dat uitlokking van moord, opruiing en bedreiging tot zeer hoge straffen kunnen leiden.