Laden...

Advocaten gematigd positief over onafhankelijkheid Europese rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Advocaten gematigd positief over onafhankelijkheid Europese rechter
Den Haag, 11 december 2019

Advocaten zijn gematigd positief als hen wordt gevraagd hoe het is gesteld met de rechterlijke onafhankelijkheid in Europa. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport (encj.eu) van het Europees Netwerk van Raden voor de Rechtspraak (ENCJ) en de Council of Bars and Law Societies of Europe (CCBE). Gemiddeld geeft de advocatuur de Europese rechter een 6.7 als rapportcijfer op het gebied van onafhankelijkheid. Aan het onderzoek namen bijna 4.500 advocaten deel.

Top 5

Advocaten uit het Verenigd Koninkrijk geven rechters met een 9 de hoogste score. Daarna volgen Zweden, Noorwegen en Ierland – allen met een 8,2. Nederland maakt met een 7,7 de top 5 compleet. Daarbij moet wel de kanttekening worden geplaatst dat het aantal Nederlandse respondenten erg laag is (53) en er daarom geen harde conclusies aan dit cijfer kunnen worden verbonden.

Lagere scores

In Hongarije, Griekenland Cyprus en Slowakije zijn advocaten met scores tussen de 5,1 en 5,5 het minst positief over de onafhankelijkheid van de rechtspraak.

Tweeluik

Het vandaag gepresenteerde rapport is het laatste deel van een tweeluik. In het eerste deel werden meer dan 11 duizend rechters middels een enquête (encj.eu) gevraagd naar de mate waarin zij onafhankelijkheid ervaren. Het Europese gemiddelde lag bij deze enquête op een 8,3. Nederland haalt zelfs een 9, rechters geven in ons land aan dat ze zeer onafhankelijk hun werk kunnen doen.

Polen

Voor Polen zijn alleen cijfers van de enquête onder advocaten beschikbaar. De cijfers van rechters ontbreken omdat de KRS, de Poolse Raad voor de rechtspraak, als lid van het ENCJ is geschorst omdat de Poolse rechtspraak niet meer als onafhankelijk wordt gezien van de uitvoerende en wetgevende macht. Poolse advocaten denken dat rechtersbenoemingen vaak op andere gronden gebaseerd zijn dan op ervaring of competentie. Ook geloven ze vaak niet dat de Poolse Raad voor de rechtspraak de onafhankelijkheid van de rechtspraak goed kan beschermen.

Uitspraken