Gezamenlijk periodiek evalueren is eveneens van groot belang: blik samen met alle betrokkenen terug en benoem wat goed ging en wat beter moet. Dit zorgt er voor dat ‘ketendenken’ voorrang kan krijgen boven het belang van de eigen organisatie.
Het formuleren van randvoorwaarden kwam ook als belangrijk punt ter sprake. In het specifieke geval van de IND en de Rechtspraak kwam het bijvoorbeeld voor dat in een zaak de rechter al de beschikking had over digitale middelen, maar de vreemdelingenadvocaat werkte nog met een papieren dossier en de vertegenwoordiger van de IND had geen laptop. Duidelijk zal zijn dat in dit geval niet aan de randvoorwaarden werd voldaan voor een succesvolle samenwerking.
Monique Commelin: ‘Digitaal werken is wennen voor iedereen. Organisaties hebben vaak al hun handen vol aan zichzelf, en dan moeten ze ook nog eens onderling digitaal informatie uit gaan wisselen, dus rekening houden met elkáár. De samenwerking met de IND heeft ons veel geleerd. Die lessen passen we uiteraard toe op volgende stappen die we zetten, als ook andere organisaties op deze manier met de Rechtspraak gaan communiceren.’
Zie ook: Modernisering rechtspraak (KEI)