Laden...

Digitaal procederen via Aansluitpunt Rechtspraak of Mijn Rechtspraak?

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Digitaal procederen via Aansluitpunt Rechtspraak of Mijn Rechtspraak?
Den Haag, 24 augustus 2017

Een rechtszaak starten via het beveiligde webportaal Mijn Rechtspraak, of vanuit eigen kantoorsoftware via het Aansluitpunt Rechtspraak?

Advocaten die vanaf 1 september een civiele vorderingszaak met een belang vanaf 25.000 euro willen starten, kunnen een keus maken uit deze 2 mogelijkheden. Met ingang van 1 september wordt het in deze zaken bij de rechtbanken Gelderland en Midden-Nederland verplicht digitaal te procederen. 

Mijn Rechtspraak

Een zaak starten via Mijn Rechtspraak gaat met een advocatenpas. Na het invoeren van een code, kan worden ingelogd en gestart met het invullen van een procesinleiding. Om te kunnen procederen via Mijn Rechtspraak, zijn naast een advocatenpas een internetverbinding en een goed werkende browser nodig.

Aansluitpunt Rechtspraak

Als via het Aansluitpunt Rechtspraak een rechtszaak wordt gestart, wordt vanuit de eigen kantoorautomatisering rechtsreeks gecommuniceerd met de rechtbank. Dit gebeurt via een soort digitaal stopcontact waarop het kantoor is aangesloten. Advocaten kunnen dan documenten vanuit hun eigen kantoorsysteem, zoals een zaak- of document-managementsysteem, insturen. Gegevens kunnen ook automatisch worden opgeslagen in het eigen kantoorsysteem. De advocatenpas is bij het Aansluitpunt Rechtspraak niet nodig.

Wanneer rendabel?

Of investeren in het Aansluitpunt Rechtspraak rendabel is, hangt af van verschillende factoren. Een eerste factor  is de mate waarin bedrijfsvoering is geautomatiseerd. Daarnaast zijn ook het aantal zaken dat wordt gevoerd en hoe omvangrijk die zijn, belangrijke factoren. Er zijn verschillende leveranciers die kantoorsoftware kunnen koppelen aan het Aansluitpunt Rechtspraak. De Rechtspraak raadt aan om voordat contact wordt gezocht met de Rechtspraak, eerst in contact te treden met de eigen softwareleverancier om te vragen of deze van plan is een aansluiting te gaan realiseren. Dit scheelt wellicht in de investeringskosten.

​Artikel 112 Rv en 113 Rv

Tot medio november kunnen via het Aansluitpunt Rechtspraak alleen zaken worden ingediend volgens artikel 113 Rechtsvordering (Rv). Het starten van een procedure conform artikel 112 Rv moet tot die tijd nog via het webportaal Mijn Rechtspraak. Na indiening kan vervolgens wel digitaal verder via het Aansluitpunt Rechtspraak worden geprocedeerd (meer informatie over procederen via de artikelen 112 Rv en 113 Rv). Vanaf medio november kunnen via het Aansluitpunt Rechtspraak procedures worden gestart zowel via de artikelen 112 Rv als 113 Rv.

Het Aansluitpunt Rechtspraak voor vreemdelingenzaken is naar verwachting begin 2018 beschikbaar.

Meer informatie over het Aansluitpunt Rechtspraak

Zie ook: Veel gestelde vragen civiele vorderingsprocedure

Uitspraken