Laden...

Dit jaar nieuwe voorzitter Raad voor de rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Dit jaar nieuwe voorzitter Raad voor de rechtspraak
Den Haag, 18 januari 2018

De Raad voor de rechtspraak krijgt in 2018 een nieuwe voorzitter. De termijn van Frits Bakker, de huidige voorzitter van de Raad, loopt na 6 jaar ten einde.

Frits Bakker, voorzitter Raad voor de rechtspraak
Frits Bakker, voorzitter Raad voor de rechtspraak

De procedure om een geschikte voorzitter te vinden is inmiddels gestart. Die procedure kent 2 stappen. Eerst moet een nieuw lid van de Raad worden geworven. Dit begint met het opstellen van het profiel waaraan het nieuwe lid moet voldoen. Het kunnen bekleden van het voorzitterschap maakt daarvan deel uit. Zodra de Raad weer voltallig is (bestaande uit 2 rechterlijke leden en 2 niet-rechterlijke leden), kan de Raad uit de rechterlijke leden de minister een nieuwe voorzitter voordragen. Naar verwachting wordt de opvolger van Frits Bakker in het najaar door de koning benoemd.

Toga

Een voorzitter heeft de mogelijkheid om te vragen of zijn termijn met nog eens 3 jaar verlengd kan worden, maar Bakker ziet hier van af. 'Dat de termijn in eerste instantie 6 jaar bedraagt heeft een reden. Vers bloed is goed voor een bestuur, ook bij de Raad', licht hij toe. Maar de belangrijkste reden om geen herbenoeming te vragen is zijn liefde voor het rechtspreken: 'Elke ochtend loop ik langs de kapstok, waar mijn toga hangt. Ik wil mijn werkzame leven niet afsluiten zonder die nog actief gedragen te hebben.' Na zijn voorzitterschap wordt hij rechter in de rechtbank Noord-Holland.

Uitspraken