Laden...

Polen uit Europees netwerk Raden voor de rechtspraak gezet

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Polen uit Europees netwerk Raden voor de rechtspraak gezet
Den Haag, 28 oktober 2021
De Poolse Raad voor de rechtspraak (KRS) wordt uit het European Network of Councils for the Judiciary (ENCJ) gezet. Dit maakte het netwerk van Raden voor de rechtspraak zojuist bekend (encj.eu). De Poolse Raad voldoet niet meer aan de eisen die aan het lidmaatschap van het ENCJ worden gesteld, zoals onafhankelijkheid van de zittende regering. Door maatregelen van de Poolse regering staat de rechtsstaat in Polen al lange tijd zwaar onder druk.

Een voorwaarde voor het ENCJ-lidmaatschap is dat een land onafhankelijke rechtspraak kent, vrij van invloed van de wetgevende en uitvoerende macht. In Polen is dit volgens het netwerk niet meer het geval. De huidige regering voert, onder het mom van hervormingen, maatregelen door die de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht ernstig inperken. Daarbij bewaakt en verdedigt de KRS de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht én individuele rechters niet, wat het wel zou moeten doen. Eerder werd het lidmaatschap van de Poolse Raad al opgeschort.

Dieptepunt

Henk Naves, voorzitter van de Nederlandse Raad voor de rechtspraak en lid van het bestuur van de ENCJ, zegt dat het onvermijdelijk was om de Poolse Raad uit het netwerk te zetten: ‘De Poolse rechtsstaat brokkelt steeds verder af. Als een land de basiswaarden van een democratische rechtsstaat en van de Europese Unie naast zich neer blijft leggen, komt er een moment dat je niet anders meer kan dan de Poolse Raad uit het netwerk te zetten. Maar het voelt niet als een overwining. Het is een dieptepunt waarmee wordt onderstreept hoe ernstig de situatie in Polen is. De Nederlandse Raad blijft zich – samen met zijn Europese collega’s – inzetten voor onafhankelijke rechtspraak in Polen. Voor onze Poolse collega’s, de inwoners van dat land, maar ook voor onszelf: onafhankelijke Europese rechtspraak is van het grootste belang.’

Dwangsom

Het royement van de Poolse Raad voor de rechtspraak komt een dag nadat het Europees Hof van Justitie Polen een dwangsom van 1 miljoen euro per dag oplegde, omdat het land weigert de omstreden tuchtkamer voor rechters af te schaffen.

Uitspraken