Laden...

Eerste uitspraken in bijzondere categorie faillissementszaken die onder nieuwe wet vallen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Eerste uitspraken in bijzondere categorie faillissementszaken die onder nieuwe wet vallen
Den Haag, 18 januari 2021

Er is voor het eerst uitspraak gedaan in zaken die onder de nieuwe ‘Wet homologatie onderhands akkoord’ (WHOA) vallen. Deze aanvulling in de faillissementswet geldt vanaf 1 januari 2021 en moet voorkomen dat bedrijven failliet worden verklaard terwijl zij nog wel (deels) levensvatbaar zijn. Daarbij kunnen ondernemingen, hun schuldeisers en aandeelhouders bij een dreigend faillissement een bindend onderhands akkoord sluiten. Als dit akkoord wordt bekrachtigd door de rechter, geldt het voor alle schuldeisers. Schuldeisers die niet met het akkoord hebben ingestemd, kunnen worden gedwongen door de rechtbank om akkoord te gaan.

Faillissement afwenden

Een onderhands akkoord kan een manier zijn om schulden te herstructureren en zo een faillissement af te wenden. Pas als de rechter oordeelt dat het akkoord aan alle wettelijke eisen voldoet, is het akkoord bindend. In het procesreglement op rechtspraak.nl (pdf, 419,5 KB) is onder meer te lezen hoe betrokken partijen een verzoek met betrekking tot de homologatie van een onderhands akkoord kunnen indienen bij de rechtbank.

Twee uitspraken

De twee zaken waarin afgelopen vrijdag door de rechtbanken Amsterdam en Den Haag uitspraak is gedaan, worden gepubliceerd in het uitsprakenregister. De zaak van de rechtbank Den Haag is al gepubliceerd. De zaak van de rechtbank Amsterdam wordt dat zo snel als mogelijk.

Uitspraken