Laden...

‘Maatwerk is noodzakelijk, zeker bij ontuchtzaken’

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > ‘Maatwerk is noodzakelijk, zeker bij ontuchtzaken’
Den Haag, 14 september 2016

‘Geen enkele zaak is hetzelfde. Zeker bij deze ingrijpende ontuchtzaken is maatwerk noodzakelijk’, zegt Michiel de Ridder, rechter en voorzitter van de strafrechterskoepel LOVS. Hij reageert hiermee op het vandaag (14 september 2016) verschenen rapport Ontucht voor de rechter II van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. De rapporteur heeft onderzoek gedaan naar de manier waarop rechters opgelegde straffen in ontuchtzaken motiveren.

De rapporteur stelt dat rechters onvoldoende duidelijk maken hoe ze tot hun straffen komen. Rechters herkennen zich niet in die kritiek. ‘Rechters zijn zich er zeer van bewust dat duidelijkheid van groot belang is voor de acceptatie van een uitspraak. Daarom hebben we verankerd in onze professionele standaarden dat de rechter een gemotiveerde, begrijpelijke uitspraak moet doen. Iedereen moet kunnen horen en lezen hoe een rechter tot zijn oordeel is gekomen’, aldus De Ridder.

Geen zaak is hetzelfde

De rapporteur vindt ook dat er meer uniformiteit in straffen moet komen. ‘Dat lijkt mij geen goed idee. Juist bij deze gevoelige zaken is het extra belangrijk zorgvuldig naar de feiten te kijken en elke zaak op zichzelf te behandelen,’ vindt De Ridder.

De Ridder benadrukt dat strafrechters al voor een groot aantal delicten zogenoemde ‘oriëntatiepunten’ kennen. Ten aanzien van ontuchtzaken bestaan al oriëntatiepunten voor jeugdige daders en de mogelijkheid deze voor volwassenen vast te stellen wordt onderzocht. ‘Rechters gebruiken deze oriëntatiepunten als uitgangspunt bij het beoordelen van een straf,’ legt De Ridder uit. Maar hij waarschuwt ook voor de drang naar uniformiteit. ‘Bij elke zaak beoordeelt de rechter opnieuw of een verdachte schuldig is. En als dit zo is, willen we een straf opleggen met het beste effect op de dader én de samenleving. We houden daarbij rekening met vergelding – we zoeken een straf die recht doet aan het leed van het slachtoffer –, de veiligheid van de samenleving, het effect op de dader en afschrikking.’

Heel verschillend

Het vandaag verschenen rapport is het 2de deel van een onderzoek naar kindermisbruik. In deel 1 van het onderzoek focuste de rapporteur zich op dader- en slachtofferkenmerken en kwam tot de conclusie dat het stereotype beeld van de daders meestal niet klopt. Een dader kan een leeftijdsgenoot zijn van het slachtoffer, of juist hoogbejaard. Een familielid of iemand die voor zijn werk met kinderen in aanraking komt. Er kan sprake zijn van relatief licht misbruik, of juist erg zwaar. Het toont aan dat er heel veel verschillende zaken voorbij komen in de rechtszaal. De Ridder: ‘Dit verklaart ook de diversiteit in straffen die worden opgelegd. Ontucht is altijd een verschrikkelijk iets, maar er zit wel een verschil tussen bijvoorbeeld een ongewenste aanraking of jarenlang seksueel misbruik.’

Uitspraken