Laden...

Meer geld nodig voor in goede banen leiden vechtscheiding

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Meer geld nodig voor in goede banen leiden vechtscheiding
Den Haag, 13 mei 2014

Het parlement moet meer geld laten vrijmaken voor het in goede banen leiden van vechtscheidingen. Dat was de oproep aan de Tweede Kamer van familierechter Cees van Leuven gisteren in Trouw. Veelbelovende projecten zoals het verplichte ouderschapsonderzoek en alle pilots waar één en dezelfde rechter de regie heeft over een vechtscheiding verdienen volgens Van Leuven een blijvende financiering. Woensdag 14 mei praat de Tweede Kamer over het verbeteren van hulp bij vechtscheidingen. Ook rechters moeten hun bijdrage leveren, vindt Van Leuven: “Er is een nieuwe categorie familierechters opgestaan die volledig aan de slag gaat met emoties.”

Voorstellen

Woensdag 14 mei bespreekt de Tweede Kamer een reeks voorstellen om vechtscheidingen voortaan beter aan te pakken. Deze voorstellen zijn op verzoek van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie ingediend door alle instanties die betrokken zijn bij het echtscheidingsproces. Een op de tien scheidingen in Nederland loopt uit op een gevecht tussen de ouders waartussen de kinderen bekneld raken.

Regie rechter

Trouw interviewde Cees Van Leuven, een expert op het gebied van vechtscheidingen en (co)auteur van diverse boeken over het thema. Van Leuven, raadsheer het gerechtshof ’s-Hertogenbosch, pleit ervoor om één en dezelfde rechter meer regie te geven over het echtscheidingsproces. Dat proces is nu te versnipperd, vindt hij: “Mensen staan bij de ene rechter voor de alimentatie en bij de andere rechter voor het ouderschap (…) Er blijft een enorme onrust aanwezig en niemand heeft dan meer de eindregie.” De pilots die rechters bij vechtscheidingen extra regie geven verdienen volgens Van Leuven blijvende financiering.

Succesvolle aanpak

Ook voor andere best practices rondom de aanpak van vechtscheidingen zou het parlement geld moeten uittrekken. Van Leuven noemt het verplichte ouderschapsonderzoek, waarbij een deskundige het conflict onderzoekt, ouders begeleidt en advies uitbrengt aan de rechter. Het blijkt dat ouders binnen dit traject beduidend vaker tot een schikking komen, en in dat geval een betere relatie krijgen met de ex-partner en het kind. Maar ook het verwijzen naar een mediator bij lichtere conflicten, ondersteuning van ouders tijdens de zitting en de vergrote inzet van ondertoezichtstellingen dragen volgens Van Leuven bij aan een betere aanpak.

Emoties

Rechters zelf zullen zich ook anders moeten gaan opstellen, stelt Van Leuven in Trouw. Meer aandacht voor de wortels van het conflict op de zitting, minder focus op de formele aspecten van een zaak. Die trend is in de hele rechtspraak zichtbaar. Daar hoort ook meer oog voor emoties bij. De familierechter van de toekomst gaat volgens Van Leuven actief aan de slag met emoties in de rechtszaal.

Meer informatie

Uitspraken