Laden...

Nieuwe coronamaatregelen hebben geen directe gevolgen voor Rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Nieuwe coronamaatregelen hebben geen directe gevolgen voor Rechtspraak
Den Haag, 15 november 2021

De door het kabinet aangekondigde aanvullende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben geen invloed op de doorgang van rechtszaken. De al geldende maatregelen blijven van kracht, zoals het verplicht dragen van een mondkapje in de publieke ruimtes van de gerechtsgebouwen. Ook wordt in gerechtsgebouwen de anderhalvemeternorm gehanteerd. Het is niet nodig om een coronatoegangsbewijs te laten zien.

Zitting

De Rechtspraak benadrukt dat het belangrijk is dat mensen naar een zitting komen als ze hiervoor uitgenodigd zijn. Er zijn door het kabinet geen (reis)beperkingen opgelegd. Alleen als mensen – bijvoorbeeld vanwege gezondheidsredenen – niet in staat zijn hun zitting fysiek bij te wonen, wordt in overleg met het gerecht gezocht naar een passende oplossing, zoals een (deels) digitale zitting.

Aanmelden

Vanwege de anderhalvemeternorm is de beschikbare ruimte in bijvoorbeeld zittingzalen beperkt. Daarom is het noodzakelijk dat pers en publiek zich vooraf aanmelden als zij een rechtszaak bij willen wonen. Publiek moet zich aanmelden via dit aanmeldformulier. Journalisten melden zich bij de afdeling communicatie van het desbetreffende gerecht.

Uitspraken