Laden...

Rechter moet rol gaan spelen bij megaschikkingen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Rechter moet rol gaan spelen bij megaschikkingen
Den Haag , 23 november 2018

D66 en de SP hebben de ministers van Justitie en Veiligheid opgeroepen de rechter een rol te geven bij megaschikkingen die nu vaak achter gesloten deuren plaatsvinden. De partijen dienden gisteren een motie in die de regering oproept werk te maken van een rechterlijke toets in dit soort zaken. De Kamer debatteerde deze week over de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De rechtspraak pleit al langer voor een rol van de rechter bij schikkingen. Ieder jaar wordt nog steeds een groot aantal rechtszaken buiten de rechter afgedaan. Dan gaat het bijvoorbeeld om de schikking van ING onlangs voor 775 miljoen euro, of de SBM offshore-zaak dit jaar. Het Openbaar Ministerie (OM) treft dan een schikking met een bedrijf dat verdacht wordt van strafbare feiten. Als het aan de Rechtspraak ligt, komt daar zo snel mogelijk een einde aan.

Door de rechter bestraft

Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak zei hier eerder over: ‘Het is belangrijk dat in een rechtsstaat wetten en regels effectief worden gehandhaafd. En vooral dat iedereen er op kan vertrouwen dat mensen die de regels overtreden, worden opgepakt door de politie, vervolgd door het OM en door de rechter worden bestraft. In het bijzonder geldt dat voor zaken met een grote maatschappelijke impact.’

Dinsdag 27 november wordt er gestemd over de motie.

Zie ook:

Uitspraken