In het tweede blok kwamen de burgemeesters aan het woord. Burgemeester Brok van Dordrecht legde, voordat de burgemeesters allemaal een individuele verklaring aflegden, een gezamenlijk statement af. Hij verwoordde namens de burgemeesters (en hun achterban) de zorgen die er zijn op sociaal en economisch gebied doordat er werkgelegenheid verdwijnt in hun gemeenten en regio’s, op de relatief kleine besparingen voor de Rechtspraak die grote maatschappelijke kosten met zich meebrengen en dat zij vinden dat de overheid zich onbetrouwbaar toont. Hierbij beroepen zij zich op het feit dat in het kader van de herziening gerechtelijke kaart afspraken zijn gemaakt over behoud van volwaardige rechtbanken op 32 locaties in het land. De burgemeesters riepen op tot nader overleg en tot het afwachten van de eerder afgesproken evaluatie van de operatie HGK.
De burgemeesters zoomden vervolgens steeds in op de specifieke gevolgen voor hun gemeenten. De burgemeesters van Lelystad (Margreet van Horselenberg) en Assen (Marco Out) gaven aan dat in hun ogen een provincie een rechtbank hoort te hebben waar alle rechtszaken plaatsvinden – als de plannen doorgaan hebben de provincies Flevoland en Drenthe dat niet meer.
Organisaties
In het laatste blok was het de beurt aan de Raad voor de rechtspraak, de NVvR, het Openbaar Ministerie, de Nederlandse Orde van Advocaten en een personeelsvertegenwoordiger van de rechtsbank Assen, Jan Bartstra.
Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, beet het spits af. Hij begon door te zeggen dat de gerechtsbesturen en de Raad voor de rechtspraak heel goed de commotie begrijpen die is ontstaan. Bakker benadrukte dat rechtspraak niet verdwijnt uit de 7 genoemde gemeenten en dat de gevolgen beperkt blijven tot bedrijven, gedetineerden en professionals. Hij wees er op dat het plan vooral ingegeven is door de noodzaak tot bezuinigen, maar dat er nadrukkelijk ook wordt geïnvesteerd in kwaliteit en digitalisering.
Uitstel
De nieuwe voorzitter van de NVvR Rosa Jansen pleitte in haar bijdrage voor uitstel van de plannen: de vakbond vindt dat het gesprek over met name de huisvestingsplannen opnieuw moet worden gevoerd. Een en ander zou volgens Jansen samen moeten vallen met de destijds afgesproken evaluatie van de herziening van de gerechtelijke kaart. Ook pleitte de NVvR ervoor eerst scherp te krijgen waar de samenleving eigenlijk wil dat er recht wordt gesproken, vanuit het uitgangspunt: goede rechtspraak kent zijn prijs.
Verstandig
Procureur-generaal Albert van Wijk zei dat het Openbaar Ministerie het MJP, gezien de omstandigheden, een ‘verstandig en te billijken plan vindt’. Het OM herkent de koers naar meer specialisme en concentratie, met het oog op behoud van kwaliteit. ‘Bij het OM hebben we dezelfde beweging gemaakt.’ Van Wijk plaatste wel een kanttekening bij de plannen om in Limburg de concentratie te laten plaatsvinden in Roermond; het OM ziet dat liever in Maastricht gebeuren, omdat daar ketenpartijen als OM en advocatuur zijn gehuisvest. Daarbij merkte Van Wijk op dat het OM uiteraard redeneert vanuit het strafrecht.
Oplossing
Bartstra van de rechtsbank Noord-Nederland, locatie Assen, sprak namens een niet nader genoemd aantal medewerkers uitdrukkelijk tegen dat er bij een meerderheid van het personeel draagvlak zou zijn voor het MJP. Hij deed een uitdrukkelijk beroep op de Tweede Kamer te komen met een oplossing voor het begrotingsprobleem dat de Rechtspraak kent. ‘En hiermee een einde te maken aan de onrust die er is in de Rechtspraakorganisatie.’
In de beantwoording van vragen van Kamerleden deed Frits Bakker hetzelfde. Op de vraag van PVV-Kamerlid Helder wat voor soort rechtspraak Nederland eigenlijk zou moeten hebben, antwoordde hij: ‘Als u diep in mijn hart kijkt moet er heel veel geld voor de Rechtspraak bij. En dan praat ik over meer geld dan alleen de structureel 50 miljoen euro extra om de gaten te dichten.’
Tweede Kamer
Eind november wordt er door de Tweede Kamer gedebatteerd en gestemd over de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie.