Laden...

Vanaf vrijdag mondkapjes en vooraf aanmelden niet meer verplicht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Vanaf vrijdag mondkapjes en vooraf aanmelden niet meer verplicht
Den Haag, 24 februari 2022

In navolging van de door het kabinet aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen, vervalt vanaf vrijdag 25 februari de mondkapjesplicht in gerechtsgebouwen. Het is dan ook niet meer nodig dat pers en publiek zich aanmelden als zij een zitting willen bijwonen. De anderhalvemeternorm vervalt, maar looproutes, spatschermen en desinfectiezuilen blijven voorlopig in gebruik.

Toegang

De mondkapjesplicht in gerechtsgebouwen verdwijnt, maar bezoekers en medewerkers mogen wel een mondkapje dragen als zij dat prettiger vinden. Omdat het verplicht aanmelden van pers en publiek niet meer nodig is, kan iedereen weer zonder aanmelding vooraf een (publiek toegankelijke) zitting bijwonen. Er gelden vanaf vrijdag ook geen restricties meer wat betreft het aantal aanwezigen in een zittingszaal of op een publieke tribune.

Inrichting gerechtsgebouwen

Hoewel ook de anderhalvemeternorm niet meer wordt gehanteerd, blijft de inrichting van gerechtsgebouwen voorlopig ongewijzigd. Dat betekent bijvoorbeeld dat looproutes, spatschermen en desinfectiezuilen nog worden gebruikt. Rechtbanken en gerechtshoven blijven de komende tijd terughoudend als het gaat om groepsbezoeken.

Meer informatie over corona en de Rechtspraak

Uitspraken