Laden...

Verplicht digitaal procederen: 3x zoveel zaken digitaal ingediend

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Verplicht digitaal procederen: 3x zoveel zaken digitaal ingediend
Den Haag, 23 juni 2017

Nu vreemdelingenadvocaten verplicht digitaal moeten procederen in asiel- en bewaringzaken worden per dag 3 keer zoveel zaken via de computer ingediend als in de periode daarvoor.

Sinds 12 juni is het verplicht om deze zaken digitaal te laten behandelen, voor die tijd konden advocaten dit al op vrijwillige basis doen. Gemiddeld stroomden sinds 12 juni zo’n 62 zaken per dag binnen*, eerder waren dat er gemiddeld ongeveer 22**. Voor 80 advocaten was de start van de verplichte fase aanleiding om voor het eerst kennis te maken met het systeem. Ruim 90 procent van alle asieladvocaten heeft nu ervaring met digitaal procederen.

Vragen

Het Rechtspraak Servicecentrum (RSC) staat klaar om advocaten te helpen bij deze nieuwe vorm van procederen. Sinds 12 juni hebben zo’n 55 advocaten zich gemeld omdat ze vragen hadden of problemen ondervonden, bijvoorbeeld met het inloggen op de online omgeving Mijn Rechtspraak. Het RSC is elke werkdag van 8 tot 20 uur geopend. Ook op zondag kunnen van 16 tot 20 uur vragen worden gesteld via telefoon en sociale media. Vaak is het handig – indien mogelijk -  om screenshots paraat te hebben waardoor het RSC duidelijk kan zien welke problemen er spelen.

Geleidelijk

Digitaal procederen wordt geleidelijk ingevoerd. Op 1 september 2017 volgt het verplicht procederen in civiele handelsvorderingszaken met een belang van meer dan 25 duizend euro bij de rechtbanken Midden-Nederland en Gelderland. Bij deze rechtbanken is het nu al mogelijk op vrijwillige basis digitaal te procederen in dit soort zaken. Faillissementen worden al volledig digitaal behandeld.

* gemeten van 12 juni t/m 21 juni
** gemeten van 23 april t/m 11 juni

Uitspraken