Laden...

Voorjaarsnota: kabinet vult tekort Rechtspraak aan

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Voorjaarsnota: kabinet vult tekort Rechtspraak aan
Den Haag, 27 mei 2019

Het kabinet vult het verwachte financiële tekort van de Rechtspraak dit jaar aan. Het gaat om een bedrag van maximaal 50 miljoen euro voor 2019. Dit staat in de vandaag gepresenteerde Voorjaarsnota (rijksoverheid.nl). Het financiële tekort was al voorspeld. De Rechtspraak verkeert in financieel zwaar weer door onder meer een forse terugloop van het aantal rechtszaken terwijl vaste kosten nauwelijks dalen.

‘We zijn blij met deze toezegging van het kabinet,’ zegt Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak. ‘Het is een noodzakelijke eerste stap om onze organisatie weer financieel gezond te krijgen. Hiermee houden we het hoofd dit jaar boven water. Maar de komende jaren is er meer nodig om kwalitatief hoogwaardige rechtspraak te kunnen blijven leveren. Denk daarbij aan investeringen die nodig zijn voor digitalisering, om de werkdruk te verlagen en steeds complexere zaken te kunnen behandelen.’ De Rechtspraak is in gesprek met minister Dekker (voor Rechtsbescherming) over wat er nodig is om de financiële problemen structureel op te lossen. Uit onderzoek blijkt dat de Rechtspraak dit niet meer zelfstandig kan.

Financieringssysteem

‘Naast noodzakelijke investeringen kan een vernieuwd financieringssysteem een belangrijke rol spelen bij het oplossen van onze geldzorgen,’ denkt Naves. ‘Op dit moment krijgen we per rechtszaak betaald en moeten we met dit geld ook onze vaste kosten zoals salarissen, IT-kosten en huisvestingskosten dekken. Als het aantal zaken daalt, wat de afgelopen jaren zo is, komen we in de knel omdat deze vaste kosten nauwelijks mee dalen.’

Uitspraken