Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 19 april 2021

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar.
Deze week hebben we 7 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.

Straf - Celstraf en tbs voor mishandelingen tijdens psychoses

13 april - Een 23-jarige man is veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf en tbs onder meer omdat hij in februari 2020 twee mensen in Amsterdam mishandelde en iemand in Almere tegen zijn hoofd trapte. Daarbij viel hij de slachtoffers zonder enige aanleiding aan. Ook sloeg hij zijn vader met een knuppel. Daarnaast pleegde hij in juli 2018 in Zaanstad samen met anderen een diefstal met geweld en persten zij iemand af terwijl hij een gasdrukwapen gebruikte. Uit het psychologisch onderzoek blijkt dat hij volgens deskundigen sterk verminderd toerekeningsvatbaar was tijdens de meeste daden omdat hij psychotisch was. De rechtbank neemt dat advies over en legt tbs op. Onder andere omdat hij geen ziektebesef heeft, gewelddadig was tijdens een behandeltraject en het recidivegevaar hoog is. Ook moet hij ruim 6.300 euro schadevergoeding betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:1810

Straf - Cel- en taakstraf voor brand na drugsexperiment

Een 30-jarige man is veroordeeld tot 3 maanden gevangenisstraf waarvan 87 dagen voorwaardelijk en 120 uur taakstraf omdat hij op 14 juli 2020 een brand veroorzaakte in zijn woning in Amsterdam-West. Hij experimenteerde met bereiding van DMT, een hallucinerende harddrug. Nadat hij een brouwsel in de ijskast plaatste, explodeerde dat en ontstond een steekvlam die hij niet kon doven. Daarna is zijn woning deels verbrand. Ook bezat hij die DMT, hennep en stoffen die bestemd waren om DMT met te bereiden. Uit het reclasseringsadvies blijkt dat de ontploffing een grote impact had. Hij raakte zijn woning kwijt en voelt zich erg schuldig. Door zijn psychische toestand verloor hij zijn werk. In zijn voordeel weegt mee dat hij zijn excuses aanbood en zijn leven probeert te beteren. Als bijzondere voorwaarde moet hij zich ambulant laten behandelen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:1814

Bestuur - Nieuwe verblijfskansen voor bekende Zimbabwaanse cricketer

9 april - De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid moet de asielaanvraag van een cricketspeler uit Zimbabwe opnieuw beoordelen. De cricketspeler heeft asiel aangevraagd uit vrees dat hij bij terugkeer in Zimbabwe gevangen zal worden genomen of zal verdwijnen. Na zijn kritische radio-interview over de Zimbabwaanse overheid, ontving hij berichten dat “some guys of the state department” naar hem op zoek zijn. In een krantenartikel over hem staat dat hij een leidend criticus is en dat hij “under attack” is. De cricketspeler heeft gewezen op het lot van andere kritische cricketspelers en op de situatie van journalisten in Zimbabwe. De rechtbank heeft geoordeeld dat de staatssecretaris onvoldoende heeft gemotiveerd waarom de kritiek van de cricketspeler geen grote impact heeft en dat hij niets te vrezen heeft. Omdat de staatssecretaris de asielaanvraag ten onrechte heeft afgewezen moet hij die opnieuw beoordelen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBDHA:2021:3778

Bestuur - Sloepverhuur toegestaan

15 april - De gemeente Amsterdam mocht niet handhavend optreden tegen sloepverhuurbedrijfjes die in coronatijd onbemande bootjes verhuurden. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. Het geschil gaat over de uitleg van de landelijke coronaregeling (Tijdelijke regeling maatregelen covid-19). Daarin is bepaald dat publieke plaatsen gesloten moeten blijven, behoudens uitzonderingen. Sloepverhuur is niet uitgezonderd, maar de verhuurder stelde dat een onbemande huursloep geen publieke plaats is. Die staat niet ter beschikking aan anderen en er mag óf één huishouden van gebruikmaken, óf twee personen die anderhalve meter afstand in de sloep moeten bewaren. De bootjes worden via een app gehuurd, zonder fysiek contact. De rechter is het met de verhuurder eens en vergelijkt het met een huurauto en huurwoning, die iedereen in beginsel ook kan huren. Een gehuurde onbemande sloep is bedoeld voor exclusief gebruik van de huurder. Daarom is het naar zijn aard een besloten plaats.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:1806

Kanton - Hilton mocht huurovereenkomst haven opzeggen

13 april - Het Hiltonhotel in Amsterdam-Zuid die een bij het hotel gelegen jachthaven verhuurde aan een bv mocht in mei 2020 deze huurovereenkomst per 31 december 2020 opzeggen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Behalve de huurovereenkomst voor de haven aan de zuidkant van de hoteltuin bestond er ook een gebruiksovereenkomst voor steigers aan de noordkant. Die laatste overeenkomst heeft Hilton in 2019 opgezegd, omdat de vele boten het uitzicht vanuit de tuin te zeer belemmerden. De bv heeft daarop de aan de tuin gelegen steigers verwijderd, maar een iets verder gelegen steiger juist verlengd. Dat schoot Hilton zozeer in het verkeerde keelgat dat zij toen ook de huurovereenkomst voor de haven heeft opgezegd. De bv beriep zich op het huurregime van een wetsartikel (7:290 BW), waardoor de overeenkomst niet op deze termijn kon worden opgezegd. De kantonrechter verwierp het beroep daarop en verklaarde de opzegging geldig.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:1802

​Civiel - Internetbedrijf niet aansprakelijk voor auteursrechtinbreuk

9 april - Hostnet is als domeinnaamregistratie niet aansprakelijk voor een auteursrechtinbreuk op de website van een klant. Dat heeft de kantonrechter beslist in een procedure die een fotograaf tegen het internetbedrijf had aangespannen. De fotograaf had op 22 augustus 2020 foto- en filmopnames gemaakt van het huwelijk van Ferdinand Grapperhaus. Deze beelden zijn zonder toestemming gebruikt op de website commonsensetv.nl. De fotograaf eiste dat Hostnet de beelden zou verwijderen en een schadevergoeding zou betalen. De kantonrechter oordeelt dat Hostnet alleen als registrar fungeerde en niet als hosting provider. Dat betekent dat Hostnet geen content kan verwijderen. Een registrar kan onder omstandigheden wel onder meer gehouden zijn om naam en adres van haar klant te verstrekken. Dat had Hostnet in dit geval ook gedaan. De kantonrechter concludeert dat Hostnet in reactie op de aangekaarte auteursrechtinbreuk niets heeft gedaan of nagelaten dat onrechtmatig is tegenover de fotograaf.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:1807

Civiel - Stichting mag bankmedewerkers geen bedriegers noemen

12 april - Stichting Vrouwe Justitia in Verval heeft op haar website een aantal onrechtmatige uitlatingen gedaan over medewerkers van een bank, een advocaat en notarissen en moet deze verwijderen. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. De stichting noemt hen daar onder meer ‘bedriegers’. De voorzitter van de stichting heeft al jarenlang een conflict met de bank, waarover vele juridische procedures zijn gevoerd. De voorzitter is in bijna alle procedures in het ongelijk gesteld. Zij is het daar niet mee eens en noemt op haar website de bankmedewerkers, advocaat en notarissen naast ‘bedriegers’, ‘misdrijfplegers’ en ‘machtsmisbruikers’ en beschuldigt hen van ‘intimidatie’ en ‘corruptie’. Daarmee handelen zij en de stichting onrechtmatig.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:1808

Uitspraken