Laden...

Gevangenisstraf voor het inrijden op een politieagent in Tiel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraf voor het inrijden op een politieagent in Tiel
Arnhem, 16 maart 2023

De rechtbank veroordeelt een 38-jarige man uit Tiel tot een gevangenisstraf van 15 maanden waarvan 5 maanden voorwaardelijk voor het inrijden met een personenauto op een politieagent.  

De man kreeg het in de avond van 9 juli 2022 in het centrum van Tiel aan de stok met een aantal mannen. Naar eigen zeggen was hij met een vriend in zijn auto gestapt om aan de mannen te ontkomen. Een inmiddels ter plaatse gekomen politieagent probeerde de personenauto tegen te houden door een stopbevel te geven. De man negeerde dit stopbevel en reed al vol gas en zonder te remmen in op de politieagent. Die werd daarbij geschept en een klein stukje meegesleurd. De agent viel tegen een muurtje en raakte gewond. 

Ongeloofwaardige verklaring

De man ontkende steeds dat hij de agent op straat heeft zien staan. Volgens de rechtbank is deze verklaring ongeloofwaardig. De agent verklaarde de man recht in de ogen te hebben gekeken. Naast de politieagent verklaarden verschillende collega's van de politieagent en getuigen dat de agent op de weg stond, een stopteken gaf en zelfs een schot loste. Bovendien waren de weersomstandigheden die avond goed, was de zon nog niet onder, droeg de politieagent een opvallend politie-uniform met een gele reflecterende hoes en was de man ter plaatse bekend. De rechtbank vindt het dan ook niet geloofwaardig dat de man de politieagent niet heeft gezien.

Geen poging doodslag

De officier van justitie vond dat er sprake was van poging tot doodslag en eiste een celstraf van 24 maanden. Daarin gaat de rechtbank niet mee. Het dossier bevat onvoldoende bewijs dat er een reële kans bestond dat de politieagent door het handelen van de man zou komen te overlijden. De rechtbank veroordeelt de man wel voor poging tot zware mishandeling. De man moet zich er van bewust zijn geweest dat de agent door de aanrijding wel zwaar gewond had kunnen raken.  

Strafbepaling

De rechtbank vindt dit een ernstig feit. De man gebruikte zijn auto als wapen en bracht daarmee de agent in gevaar gebracht en verwondde hem. De agent stond op een plek van waaruit hij niet weg kon voor de auto die op hem afkwam. De man stelde zijn eigen belang om snel weg te komen boven het welzijn en de veiligheid van een ander. Daarbij vindt de rechtbank het strafverzwarend dat het gaat om een politieagent die zijn werk deed en de man een stopteken gaf.

De rechtbank weegt aan de andere kant mee dat de man een nagenoeg blanco strafblad heeft en dat hij wordt vrijgesproken van de poging tot doodslag. 

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een schadevergoeding van 3.500 euro aan betalen aan de politieagent.

Uitspraken