Laden...

Mannen veroordeeld voor uitgaansgeweld tijdens Vierdaagsefeesten in 2018

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Mannen veroordeeld voor uitgaansgeweld tijdens Vierdaagsefeesten in 2018
Zutphen, 22 januari 2020

De rechtbank spreekt een 28-jarige man uit Nijmegen vrij van poging tot doodslag. Wel veroordeelt de rechtbank hem voor poging tot zware mishandeling. De man krijgt een gevangenisstraf van 120 dagen, waarvan 106 dagen voorwaardelijk. Zijn 26-jarige medeverdachte uit Zutphen wordt veroordeeld voor openlijke geweldpleging. De rechtbank legt hem een celstraf van 60 dagen, waarvan 57 voorwaardelijk, op. Daarnaast moet hij een taakstraf van 100 uur uitvoeren.

Illustratieve afbeelding

De mannen maakten zich schuldig aan uitgaansgeweld tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten in juli 2018. Daarbij liep het slachtoffer ernstige verwondingen aan zijn hoofd op. 

Geen poging doodslag

De rechtbank vindt dat er geen sprake is van poging tot doodslag. De schop is gegeven met de bovenkant (wreef) van de voet, terwijl de man een schoen aan had. Volgens de rechtbank kan niet worden vastgesteld dat er een aanmerkelijke kans was dat het slachtoffer door de schop tegen het hoofd om het leven zou komen. Omdat de rechtbank dit feit niet bewezen vindt, valt de straf lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. De opgelegde straf van de 26-jarige is wel gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Zinloos geweld

De rechtbank neemt het de mannen kwalijk dat ze op straat zinloos geweld hebben gebruikt. De rechtbank rekent het vooral de 28-jarige man aan dat hij het slachtoffer doelbewust in het gezicht heeft geschopt, terwijl het slachtoffer weerloos op de grond lag.

Schadevergoeding

Tot slot moeten beide mannen een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen. Voor de 28-jarige man gaat het om een bedrag van iets meer 1.050 euro, terwijl de 26-jarige man 150 euro moet betalen.

Uitspraken