Laden...

Voorzieningenrechter schorst wegafsluiting Hoog Buurloseweg bij Radio Kootwijk en Ugchelen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Voorzieningenrechter schorst wegafsluiting Hoog Buurloseweg bij Radio Kootwijk en Ugchelen
Arnhem, 13 januari 2022

De voorzieningenrechter oordeelt dat het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn eerst had moeten onderzoeken wat de effecten zijn van de wegafsluiting op het nabijgelegen natuurgebied (de Veluwe). Omdat die effecten op dit moment onvoldoende duidelijk zijn mag de weg daarom voorlopig niet worden afgesloten. 

Omdat het viaduct Hoog Burel moet worden vervangen besloot het college dat de Hoog Buurloseweg die daaroverheen loopt voor een half jaar wordt gesloten.

Een grote groep mensen kwam op tegen het besluit, waaronder de Stichting werkgroep voor milieuzorg Apeldoorn, een groep medewerkers van een nabijgelegen verpleegtehuis en een groep bewoners van Radio Kootwijk. Een deel van hen moet ver omrijden en maakt zich zorgen over de alternatieve calamiteitenroute. Voor de Stichting werkgroep voor milieuzorg Apeldoorn is het grootste bezwaar dat het college niet goed heeft gekeken naar de effecten die de omrijdroute heeft op het natuurgebied.

Het college moet effecten op natuurgebied onderzoeken

Hoewel belangen van de natuur geen belangen zijn uit de Wegenverkeerswet heeft de hoogste bestuursrechter in dit soort zaken (de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State) eerder overwogen dat ook bij verkeersbesluiten de effecten op de natuur moeten worden onderzocht en meegewogen. Dat volgt uit artikel 3:4 van de Algemene wet bestuursrecht waarin staat dat het college bij elk besluit de betrokken belangen mee moet wegen.

De voorzieningenrechter oordeelt dat het college dat op dit moment nog niet voldoende heeft onderzocht wat in dit geval de effecten van de wegafsluiting op het natuurgebied zijn. Daarom mag de weg voorlopig nog niet worden afgesloten.

Gevolgen uitspraak

De voorzieningenrechter schorst het verkeersbesluit. Dat betekent dat de weg niet mag worden afgesloten tijdens de bezwaarprocedure die nog loopt.  

Uitspraken