Laden...

Veroordeling in verkeerszaak met dodelijk slachtoffer

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Veroordeling in verkeerszaak met dodelijk slachtoffer
Maastricht, 04 mei 2018

Een 40-jarige man uit Heerlen is door de rechtbank Limburg veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van 40 uren. Door te keren op een weg en hierbij geen voorrang te verlenen, heeft hij gevaar op de weg veroorzaakt.

Wat is er gebeurd?

De verdachte reed op 25 maart 2016 met zijn auto op de Nicolaas Beetsstraat te Heerlen toen hij besloot zijn auto te keren. Een 18-jarige jongen is vervolgens met zijn bromfiets tegen de zijkant van de auto gebotst en is even later aan zijn verwondingen overleden.

De rechtbank vindt dat de verdachte een verkeersfout heeft gemaakt omdat hij, tijdens het keren op de weg, geen voorrang heeft verleend aan de bromfietser. Ondanks dat hij had gekeken, had hij de bromfietser niet gezien. De gevolgen hiervan zijn bijzonder ernstig en tragisch.

Vrijspraak van het misdrijf (artikel 6 Wegenverkeerswet 1994)

De verdachte werd allereerst verweten dat hij met zijn auto een verkeersongeval had veroorzaakt, waardoor het slachtoffer om het leven is gekomen. Dit is een misdrijf. De rechtbank vindt dat de verkeersfout van de verdachte niet voldoende is om te kunnen spreken van schuld in de zin van dit misdrijf. Schuld betekent immers dat sprake moet zijn van een grove oftewel aanmerkelijke verwijtbare onvoorzichtigheid. Tijdens het keren heeft de verdachte gekeken en heeft hiermee het nodige gedaan om de bromfietser waar te nemen. Van andere omstandigheden, bijvoorbeeld dat de verdachte tijdens het autorijden aan het bellen was of onder invloed was van drugs of alcohol, is niet gebleken.

Veroordeling voor de overtreding (artikel 5 Wegenverkeerswet 1994)

Door te keren op een weg  –  waarbij de verdachte op een bepaald ogenblik met zijn auto dwars over de weg stond  –  en hierbij geen voorrang te verlenen, heeft de verdachte zich wel zodanig gedragen dat daardoor gevaar op de weg is ontstaan. De rechtbank vindt dan ook dat de verdachte door zijn handelen gevaar heeft veroorzaakt.

De straf

Tijdens de zitting zijn de ingrijpende en tragische gevolgen van het verkeersongeval voor de ouders, het broertje en de overige familie van het slachtoffer gebleken. De rechtbank realiseert zich dat geen enkele straf recht kan doen aan het feit dat het slachtoffer is overleden en aan het verdriet van de nabestaanden.

De rechtbank zal de verdachte veroordelen tot een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur, met een proeftijd van 2 jaar. Omdat de verdachte wordt veroordeeld voor een overtreding zijn er andere straffen van toepassing dan de eis van de officier van justitie. Bij het bepalen van de straf is rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte en het feit dat de verdachte eerder veroordeeld had kunnen worden.

Meer informatie over straffen bij verkeersdelicten, zie ook: 
Straffen bij verkeersdelicten hoe zit dat?

Uitspraken