Laden...

Veroordelingen voor expres hoesten en spugen tijdens coronacrisis

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Veroordelingen voor expres hoesten en spugen tijdens coronacrisis
Utrecht, 01 april 2020

De rechtbank Midden-Nederland heeft vandaag tijdens snelrechtzittingen verschillende mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen, oplopend tot 6 maanden. De meeste verdachten maakten zich schuldig aan strafbare feiten zoals winkeldiefstallen. Tijdens hun aanhouding beledigden en bespuugden ze politieagenten. Daarbij zeiden de meesten dat ze hen zouden besmetten met corona.

‘Ik ga jullie besmetten’

Een 35-jarige man uit Maarssen had op vrijdag 20 maart ruzie met zijn partner. Dit liep zo hoog op dat hij haar uiteindelijk een kopstoot gaf. Bij zijn aanhouding riep hij tegen de agenten dat hij hen zou vermoorden én dat hij hen ging besmetten met corona. Hij spuugde hierbij van zich af. De betrokken agenten hebben verklaard dat zij zich bedreigd hebben gevoeld en dat ze bang waren dat de verdachte hen zou besmetten. De rechtbank vindt dat de verdachte veel te ver is gegaan. Oók omdat hij erbij riep dat hij hoopte dat de agenten dood zouden gaan. De rechtbank veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 12 weken, waarvan de helft voorwaardelijk. Ook moet hij nog 3 weken van een eerdere voorwaardelijke straf uitzitten én moet hij 300 euro schadevergoeding aan de agent betalen. De man is veroordeeld voor de mishandeling van zijn partner en belediging en bedreiging van de agenten. Het dreigen met een coronabesmetting neemt de rechtbank als strafverzwarend mee.

Bedreiging

De rechtbank Midden-Nederland veroordeelde een 35-jarige man uit Polen tot een gevangenisstraf van 3 weken. De man stal etenswaren bij een supermarkt in Utrecht. Bij zijn aanhouding spuugde hij en zei tegen de agenten: ‘You want corona? Here, come and get it!’. Volgens de rechtbank is ook hier sprake van een strafbare bedreiging. Vanuit de overheid zijn zware maatregelen getroffen om verspreiding van een dodelijk virus te beperken. Tegen die achtergrond leeft bij veel mensen angst. Ook in deze zaak stonden de agenten bij de aanhouding niet voor niets op twee meter afstand. Door dan te dreigen met een coronabesmetting, maakt verdachte zich schuldig aan bedreiging. De rechtbank sluit aan bij uitgangspunten die eerder door de rechtbank Rotterdam zijn geformuleerd. Dit betekent dat de man hiervoor twee weken cel opgelegd krijgt. Ook krijgt hij nog een week cel voor de winkeldiefstal.

Hoesten

De rechtbank legde de hoogste straf op aan een 29-jarige man uit Roemenië: 6 maanden cel. Hij pleegde een winkeldiefstal en was daarna gewelddadig richting het winkelpersoneel, terwijl hij niet in Nederland mocht zijn vanwege een inreisverbod. Ook hij spuugde bij zijn aanhouding en dreigde met corona. Twee andere mannen zijn veroordeeld omdat zij opzettelijk agenten van dichtbij in hun gezicht hoestten en daarbij met corona dreigden. Een 27-jarige Amersfoorter kreeg hiervoor 6 weken cel. Een 27-jarige Amsterdammer, die zich verzette bij zijn aanhouding  is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 weken. Daarnaast moet hij nog een eerdere voorwaardelijke straf van 1 maand uitzitten.

Uitspraken