Laden...

Flink moet stoppen met flitsbezorging vanuit vestiging in Utrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Flink moet stoppen met flitsbezorging vanuit vestiging in Utrecht
Utrecht, 24 maart 2022

Een vestiging van de zogenoemde ‘flitsbezorger’ Flink in Utrecht moet tijdens de bezwaarprocedure gesloten blijven. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland bepaald. Volgens het college van B&W van de gemeente Utrecht zijn de activiteiten van Flink in strijd met het bestemmingsplan. Volgens de voorzieningenrechter is de conclusie van de gemeente juist en mocht de gemeente de vestiging sluiten en een last onder dwangsom opleggen.

Darkstores

Flitsbezorgers zijn bezorgdiensten die razendsnel boodschappen of producten naar klanten brengen. Klanten kunnen via een app of website hun boodschappen bestellen. De locaties van waaruit zij bezorgen worden ook wel ‘darkstores’ genoemd.  In Utrecht heeft Flink onder andere een vestiging op de Amsterdamsestraatweg.

Last onder dwangsom

De gemeente Utrecht is een handhavingstraject begonnen tegen die vestiging op de Amsterdamsestraatweg. Volgens de gemeente handelt Flink in strijd met het bestemmingsplan omdat het geen detailhandel is. Daarop is besloten de vestiging te sluiten. Om die sluiting kracht bij te zetten is een last onder dwangsom opgelegd. Flink is het daar niet mee eens en heeft bezwaar gemaakt bij de gemeente. In de tussentijd vraagt het bedrijf in een spoedprocedure, een voorlopige voorziening, de rechtbank om de sluiting hangende het bezwaar tijdelijk ongedaan te maken.

Flink voldoet niet aan voorwaarden bestemmingsplan

De voorzieningenrechter oordeelt dat Flink weliswaar goederen aan consumenten verkoopt, maar dat Flink niet aan alle voorwaarden van het bestemmingsplan voldoet. De vestiging op de Amsterdamsestraatweg heeft namelijk geen showroom en geen afhaalpunt, terwijl dit volgens het bestemmingsplan wel zou moeten bij webwinkels. De voorzieningenrechter is van oordeel dat er sprake is van een overtreding waarop gehandhaafd mag worden. Om die reden denkt de voorzieningenrechter dat het bezwaar van Flink weinig kansrijk is en daarom heeft hij het verzoek van Flink om tijdens de bezwaarprocedure open te blijven afgewezen. Die sluiting geldt in elk geval totdat de gemeente op het bezwaar van Flink heeft beslist.

Uitspraken