Cora kon niet anders dan zichzelf verdedigen tegen de aanvallen van Meriem, vindt haar raadsman Arthur Scholtmeijer. 'Een buurman verklaarde dat Cora zich had verweerd. Hij zag zelfverdediging. Op de videobeelden zien we dat ze op het pad voor de deur staat en met volle vuist wordt geslagen. Wat kan ze dan doen? Ze kan niet uit die situatie stappen. Die stomp was ook niet te voorzien. Opeens loopt iemand op je af en geeft je een vuistslag', zegt de raadsman. 'Later zien we op de videobeelden dat mijn cliënte twee klappen op haar achterhoofd krijgt. Dan kun je je alleen maar verdedigen. Een klassiek geval van noodweer.' Raadsman Scholtmeijer adviseert de politierechter om Cora schuldig te verklaren, zonder haar een straf te geven (in jargon: Artikel 9a.)
Verdedigen
De officier van justitie vindt dat er helemaal geen sprake is van noodweer, Meriems raadsman Peter Bonthuis vindt het in ieder geval noodweerexces. Dat betekent dat Meriem zich mocht verdedigen, maar dat ze daarbij wel over de schreef ging. Als de rechter Meriem een straf wil geven, dan zou een werkstraf van veertig uur volgens hem niet onredelijk zijn. Haar ex verdient, net als zijn broer, vrijspraak. 'Op de beelden zie je dat hij niemand aanraakt. Hij probeert Meriem zelfs weg te houden.'
Werkstraf
Die beelden heeft politierechter Bunk ook gezien. Hij spreekt de twee heren vrij. De dames hebben wel geweld gebruikt. Caro heeft Meriem mishandeld en haar zoon geslagen. 'Er was veel emotie, maar het gaat mij te ver om te zeggen dat u uit noodweer handelde.' Meriem heeft op haar beurt Cora geslagen en ook haar gouden ketting vernield. Cora en Meriem krijgen allebei een werkstraf van dertig uur. Meriem moet ook de reparatiekosten van Cora's ketting betalen: 451 euro.
Cora en Meriem hebben elkaar keurig laten uitspreken in de rechtszaal. Raadsman Bonthuis: 'In een mediationgesprek is een en ander uitgesproken. Ze zijn geen vrienden geworden, maar ze leven niet meer met elkaar in onmin'.
* Dit zijn niet hun echte namen.
Lees hier meer 'Op de Rol'-verhalen