Laden...

Uitspraak in de Jaagpad-zaak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Uitspraak in de Jaagpad-zaak
Groningen, 14 december 2020

Rechtbank Noord-Nederland heeft op 14 december 2020 vonnis gewezen in de strafzaak tegen Milton T. De rechtbank acht bewezen dat T. met het door hem meegebrachte mes op 14 mei 2019 op of nabij het voetpad langs het Jaagpad Hidde Bergman meermalen met een mes heeft gestoken en hem zo om het leven heeft gebracht. Omdat er geen bewijs is dat T. met voorbedachte raad heeft gehandeld, is de rechtbank van oordeel dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag.

Ontoerekeningsvatbaar

T. is onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC). De deskundigen van het PBC zijn tot de conclusie gekomen dat T. lijdt aan schizofrenie. Ten tijde van het bewezen verklaarde feit werd T. volledig beheerst door zijn psychotische belevingswereld. De deskundigen van het PBC hebben de rechtbank om die reden geadviseerd om T. volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren.

TBS met dwangverpleging

De rechtbank heeft het advies van de deskundigen overgenomen en geoordeeld dat het feit niet aan T. kan worden toegerekend. Dat betekent dat hem geen straf kan worden opgelegd. De rechtbank realiseert zich dat dit voor nabestaanden moeilijk te verteren kan zijn. Nu T. geen enkel inzicht heeft in zijn stoornis en een lichtere vorm van behandeling niet voldoende is om gevaar op herhaling te voorkomen, legt de rechtbank hem de maatregel tbs met dwangverpleging op. Aan deze maatregel is geen maximumduur verbonden.

Uitspraken