Laden...

30 maanden cel voor gewapende straatroof in Waalre

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 30 maanden cel voor gewapende straatroof in Waalre
's-Hertogenbosch, 08 maart 2018

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 23-jarige man uit Someren veroordeeld voor een gewapende straatroof in Waalre. Hij krijgt hiervoor een gevangenisstraf van 30 maanden.

De verdachte benaderde in april vorig jaar telefonisch een handelaar in vacuümmachines met het verhaal dat hij nieuwe types van die machines te koop had. Ze spraken af elkaar te ontmoeten op een adres in Waalre en de verdachte verzocht de handelaar nadrukkelijk contact geld mee te nemen. Op het afgesproken tijdstip wachtte de verdachte de handelaar op en lokte hem een steegje in. Vervolgens beroofde hij het slachtoffer van zijn portemonnee. Daarbij werd het slachtoffer bedreigd met een (nep)vuurwapen en kreeg hij een klap op zijn hoofd. De verdachten maakten de portemonnee van de handelaar met daarin ongeveer 4.000 euro buit.

Alternatief scenario ongeloofwaardig

Het staat vast dat de telefoon van de verdachte is gebruikt om een afspraak met de handelaar te maken. Volgens de verdachte heeft hij hier niets mee te maken. Hij was die dag bij zijn tante en daar zou zijn telefoon door een gast zijn weggenomen. De rechtbank vindt dit alternatieve scenario ongeloofwaardig. Uit onderzoek blijkt dat de telefoon op het door de verdachte aangegeven moment helemaal niet op het adres van zijn tante aanwezig is geweest. Daarnaast legde de verdachte een vage verklaring af over de persoon die zijn telefoon zou hebben meegenomen. De rechtbank ziet daarom onvoldoende aanknopingspunten om te onderzoeken of het alternatieve scenario aannemelijk zou kunnen zijn.

Eerder veroordeeld

De verdachte ging berekenend te werk toen hij deed alsof hij spullen aan het slachtoffer wilde verkopen en daarvoor een afspraak met het slachtoffer maakte. Hij of de (vooralsnog onbekend gebleven) mededader richtte hierbij een (nep)vuurwapen op de handelaar en bedreigde hem zo dat het slachtoffer dacht dat hij zou worden doodgeschoten. Het slachtoffer heeft na het misdrijf psychische hulp gezocht.
De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf verder rekening mee dat de verdachte eerder voor agressiedelicten is veroordeeld. Hij was sinds augustus 2016 vrij, nadat hij 6 jaar een PIJ-maatregel (Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen) heeft doorlopen. De verdachte moet naast de celstraf een schadevergoeding van ruim 4.000 euro aan het slachtoffer betalen. Ook moet hij een eerder door de politierechter van de rechtbank Gelderland voorwaardelijk opgelegde taakstraf van 60 uur uitvoeren.

Uitspraak