Laden...

Celstraf en 40.000 euro schadevergoeding voor gooien glas tijdens caféruzie Oss

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf en 40.000 euro schadevergoeding voor gooien glas tijdens caféruzie Oss
's-Hertogenbosch, 12 april 2019

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 30-jarige man uit Oss veroordeeld voor zware mishandeling. Hij gooide tijdens een ruzie in een café een glas in het gezicht van een meisje. Zij hield hier permanent oogletsel aan over. De verdachte krijgt een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, en moet het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 40.000 euro.

In juni 2017 raakte een 16-jarig meisje betrokken bij een opstootje in een café in Oss. Op enig moment kreeg zij een glas in haar gezicht gegooid. Hierdoor raakte ze nagenoeg blind aan één oog. Dit gezichtsvermogen (van minder dan 5 procent) zal niet verbeteren.
Volgens de verdachte was hij die avond wel in het café, maar was hij niet degene die het glas gooide. Hij zou bovendien helemaal niets meegekregen hebben van het hele incident.

De rechtbank gelooft hem niet. Op basis van onder meer verklaringen van aanwezigen oordeelt de rechtbank dat het wel degelijk de verdachte was die het glas naar het meisje gooide. Hij deed dit met kracht, van korte afstand en in een drukke ruimte. En ook al was het niet zijn bedoeling om haar ernstig letsel toe te brengen: hij had kunnen weten dat er een grote kans was dat dit zou gebeuren als hij in die omstandigheden met een glas ging gooien. Daarom is er volgens de rechtbank sprake van opzet op het toebrengen van zwaar letsel.

Straf

Bij het bepalen van de straf staat centraal dat de verdachte het meisje zwaar en onherstelbaar letsel toebracht waardoor ze ernstig gehinderd wordt in haar dagelijkse bezigheden en in haar verdere ontplooiing. Ze is pas 16 jaar en moet haar verdere leven de gevolgen hiervan dragen. Ook voor de aanwezigen in het café had het geweld impact: ze waren ongewild getuige van de zware mishandeling. Verder weegt mee dat de Ossenaar onvoldoende inziet hoe ernstig het leed is dat hij het meisje toebracht. Hij wenst daarvoor geen verantwoordelijkheid te nemen. Dat hij al een eerdere veroordeling op zijn naam heeft staan, werkt ook in zijn nadeel. Bovendien was hij tijdens de zware mishandeling in het café voorwaardelijk geschorst uit voorlopige hechtenis vanwege een andere strafzaak.
Al met al vindt de rechtbank een celstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, op z'n plaats. Ook moet de verdachte het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 40.000 euro.

Uitspraak