Laden...

Celstraf voor inrijden op voetgangers op Airport Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraf voor inrijden op voetgangers op Airport Eindhoven
's-Hertogenbosch, 19 september 2017

Een 32-jarige man uit Grave krijgt voor het inrijden op drie voetgangers bij Eindhoven Airport 270 dagen celstraf, waarvan 163 dagen voorwaardelijk. Daarnaast moet de verdachte een schadevergoeding van 750 euro aan twee slachtoffers betalen en wordt hem voor 12 maanden de rijbevoegdheid ontzegd. Dit besliste de rechtbank Oost-Brabant vandaag.

De verdachte werd op 25 mei 2016 op Eindhoven Airport met een stopteken staande gehouden door de opperwachtmeester van de Koninklijke Marechaussee. In plaats van te stoppen, gaf hij gas en reed hij langs de opperwachtmeester weg. De rechtbank acht niet bewezen dat hij daarbij riskeerde de opperwachtmeester te raken. Verdachte wilde naar eigen zeggen niet stoppen omdat hij niet in het bezit was van een rijbewijs en bang was om aangehouden te worden. De man vervolgde zijn weg tegen het verkeer in met een snelheid van zo’n 40 kilometer per uur. Op een busbaan reed hij vlak langs een daar lopende man en twee vrouwen. Eén van de vrouwen was zwanger. De drie voetgangers moesten opzij springen voor de auto, waarbij de zwangere vrouw werd geraakt aan haar hand. Tenslotte moest de verdachte uitwijken voor een stadsbus en kwam klem te zitten tussen deze bus en een lantaarnpaal. Hij klom uit de auto en rende weg, maar kon later worden gearresteerd door de politie.

Bang voor aanslag

De rechtbank weegt mee in haar oordeel dat de strafbare feiten grote onrust veroorzaakten bij de slachtoffers. Deze waren in eerste instantie bang voor een terroristische aanslag. Door zijn gedrag veroorzaakte de verdachte welbewust gevaar voor anderen en trok zich niets aan van hun belangen. De man hechtte er alleen belang aan om te ontkomen.
De verdachte is eerder veroordeeld tot celstraffen voor onder meer mishandeling, vernieling en diefstal met geweld. Verder heeft de man de huidige strafbare feiten gepleegd in de proeftijd van een eerdere veroordeling. In het voordeel van de verdachte weegt mee dat hij gemotiveerd lijkt te zijn om te stoppen met het gebruik van harddrugs en alcohol. Met de langdurige klinische behandeling kan hij meteen starten. Om deze behandeling niet te doorkruisen zal de voorwaardelijke straf uit de eerdere veroordeling niet ten uitvoer worden gelegd.

Uitspraak