Plaatsing in psychiatrisch ziekenhuis na poging tot ontvoering peuter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Plaatsing in psychiatrisch ziekenhuis na poging tot ontvoering peuter
's-Hertogenbosch, 02 juni 2017

De rechtbank Oost-Brabant ontslaat een 47-jarige man uit Eindhoven van alle rechtsvervolging na een poging tot ontvoering in Eindhoven. De man wordt gedwongen opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis voor de duur van een jaar. 

De man probeerde in september vorig jaar tot 2 keer toe een 3-jarig meisje te ontvoeren. Het meisje was met haar zusje, haar oma en diens zussen in een park. De man rende naar het kind toe en probeerde haar met kracht uit de armen van haar oudtante te pakken. Ook probeerde de man eerder het kind naar hem te lokken door naar haar te wenken. Na de eerste poging vluchtte de oma met haar zussen en de kinderen naar een nabijgelegen school. De man ging de groep achterna en deed bij de school een nieuwe poging het kind uit de armen van dit keer haar andere oudtante te trekken. Ook dit keer wist de vrouw zich los te rukken om vervolgens de school in te vluchten.

Volledig ontoerekeningsvatbaar

Een psychiater en een psycholoog hebben de man onderzocht. Uit hun rapport komt -kort gezegd- naar voren dat de man een ziekelijke stoornis heeft. Er zijn volgens de deskundigen sterke aanwijzingen dat de man voorafgaand aan de poging tot ontvoering getriggerd is door enkele persoonlijke verliezen. Hij werd een aantal dagen voorafgaand aan de poging tot vrijheidsberoving  opgenomen in het ziekenhuis met een insult als gevolg van de onttrekking van alcohol. De dagen nadien zagen de medewerkers van de opvang waar de man verbleef, aanwijzingen dat hij stemmen hoorde en dat hij hallucinaties en waanbeelden had. Als gevolg van plotselinge volledige onthouding van alcohol met daarna opnieuw excessief misbruik van alcohol raakte de man psychotisch. Zijn GGZ-behandelaar kon op de dag dat hij probeerde het meisje te pakken geen contact met hem krijgen. Volgens de deskundigen was de man volledig psychotisch toen hij het kind probeerde te ontvoeren. Hij verkeerde in de waan dat het zijn kind was. Zij adviseren de man volledig ontoerekeningsvatbaar te beschouwen. De rechtbank heeft de deskundigen tijdens een zitting uitgebreid bevraagd over hun conclusies en adviezen.  De rechtbank neemt de conclusies van de deskundigen over. Dat betekent dat de man de poging tot ontvoering niet kan worden aangerekend en daarom ontslaat de rechtbank de man van alle rechtsvervolging.

De rechtbank oordeelt dat de verdachte een gevaar voor anderen kan opleveren als hij niet zou worden behandeld voor zijn alcoholafhankelijkheid. Daarom bepaalt de rechtbank dat de man 1 jaar gedwongen opgenomen wordt in een psychiatrisch ziekenhuis.

Uitspraak

Meest gelezen berichten