Laden...

Rechter verlaagt boetes voor negeren 1,5 meter maatregel naar 95 euro

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Rechter verlaagt boetes voor negeren 1,5 meter maatregel naar 95 euro
's-Hertogenbosch, 13 oktober 2020

De kantonrechter in de rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag uitspraak gedaan in 3 zaken waarin overtreding van de 1,5 meter coronamaatregel aan de orde was. De jongemannen zouden zich niet aan deze norm hebben gehouden en kregen hiervoor van de politie een boete van 390 euro. De rechter heeft één van de boetes volledig doorgestreept, in de andere 2 zaken is de boete verlaagd naar 95 euro.

Een 19-jarige jongeman uit Nuenen kreeg in april jl. een boete nadat de politie zag dat hij zich op een hangplek nabij een sporthal in zijn woonplaats niet op veilige afstand van anderen bevond. Een andere jongeman uit dat dorp, ook 19 jaar, maakte deel uit van een groepje dat in april zat te vissen bij een vijver. Hij zat zo’n beetje zij-aan-zij met een ander en kreeg daarvoor een boete. De jongemannen tekenden verzet aan tegen hun boete van 390 euro en stonden vandaag voor de kantonrechter in Eindhoven.

De officier van justitie vindt dat deze jongemannen de opgelegde boete van 390 euro moeten betalen, één van hen deels voorwaardelijk. De kantonrechter oordeelt anders. Hij vindt een boete van 95 euro passend. In oktober jl. is door leden van de Tweede Kamer namelijk een wetswijziging ingediend om het boetetarief voor overtreding van de veilige afstand te verlagen van 390 naar 95 euro. Over de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 en dit voorstel wordt vandaag gestemd. Bij het beoordelen van de zaken vandaag houdt de rechter er rekening mee dat het voorstel zeer waarschijnlijk door de Tweede Kamer wordt aangenomen. In de strafwet staat overigens dat bij veranderde wetgeving, de voor de verdachte meest gunstige bepaling wordt toegepast. Bij soortgelijke zaken die nog moeten worden behandeld kan dit dus gaan meespelen. Gelet op deze ontwikkelingen en met name de huidige politieke en maatschappelijke inzichten over de hoogte van de boete, vindt de kantonrechter het niet opportuun een hogere geldboete op te leggen dan 95 euro.

Een jongedame in de derde zaak kreeg in april een boete van de politie in Helmond voor het niet houden van voldoende afstand. De rechter is het met de officier van justitie eens dat deze vrouw geen verwijt kon worden gemaakt. Daarom is zij ontslagen van alle rechtsvervolging.

Uitspraken