Laden...

Taakstraf voor bedreiging burgemeester van Oss

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Taakstraf voor bedreiging burgemeester van Oss
's-Hertogenbosch, 23 december 2020

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 42-jarige man uit Oss veroordeeld voor bedreiging van de burgemeester uit die plaats en een reclasseringsmedewerker. Hij krijgt een taakstraf van 100 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk. Ook mag hij 1 jaar op geen enkele wijze contact zoeken met zijn slachtoffers. 

De verdachte stuurde in juni 2019 verschillende e-mails aan de burgemeester van Oss en aan een medewerker van de reclassering. Hij eiste in die berichten onder meer alsnog te worden toegelaten in de schuldhulpverlening én een paar duizend euro aan schadevergoeding te ontvangen. Volgens de verdachte had hij met het sturen van de e-mails niet de intentie om iets af te dwingen of de burgemeester en reclasseringsmedewerker te bedreigen. De rechtbank oordeelt dat het wel degelijk gaat om dwang en concrete bedreigingen. Zo schreef hij onder meer dat hij de burgemeester en reclasseringsmedewerker 'door hun kop mocht schieten'.

Foto ter illustratie

Beide slachtoffers hebben een functie in de publieke dienst en verdienen daarom in het bijzonder bescherming. Anders dan de advocaat van de verdachte meent, hoeven zij niet te beschikken over ‘een dikkere huid’. Het gedrag van de verdachte is laakbaar en niet te tolereren. Wel weegt de rechtbank in enigszins strafmatigende zin mee dat hij werd belast door een aantal voor hem frustrerende en ontregelende zaken, met name rondom zijn financiële situatie. De rechtbank legt een deel van de taakstraf voorwaardelijk op om de verdachte ervan te weerhouden dat hij opnieuw de fout ingaat.

Uitspraak