Laden...

Verhuurder draait niet op voor schade aan trein die bierfiets aanreed

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Verhuurder draait niet op voor schade aan trein die bierfiets aanreed
's-Hertogenbosch, 31 oktober 2018

De verhuurder van een aangereden bierfiets is niet verantwoordelijk voor schade die de Nederlandse Spoorwegen (NS) heeft geleden door het ongeval. Dit bepaalde de rechtbank Oost-Brabant vandaag. De NS en haar verzekeringsmaatschappij wilden een schadevergoeding van 172.936,62 euro voor het beschadigde treinstel dat in botsing kwam met de bierfiets.

De bierfiets werd in april 2015 door een voetbalvereniging uit Nuenen gehuurd om hun kampioenschap te vieren. Diezelfde dag werd de bierfiets op een bewaakte spoorwegovergang in Eindhoven aangereden door een trein van de NS. Eén speler van het voetbalelftal kwam daarbij om het leven. De NS en haar verzekeringsmaatschappij stellen dat de verhuurder aansprakelijk is voor de schade aan het treinstel. Dit gaat om 172.936,62 euro. Ze stapten naar de rechter om dit bedrag te krijgen.
Volgens de NS en de verzekeringsmaatschappij overtrad de verhuurder de wettelijke voorschriften door een te brede bierfiets te verhuren. Ook zou hij onbetamelijk hebben gehandeld door een fiets te verhuren in de wetenschap dat daarop alcohol wordt gedronken.

Oordeel

De rechtbank stelt voorop dat deze zaak niet gaat over het al dan niet verbieden van bierfietsen. Het gaat uitsluitend om de vraag of de verhuurder aansprakelijk is voor de schade die de NS in april 2015 heeft geleden door de aanrijding.
Volgens de rechtbank mag je fietsen verhuren waarop alcohol gedronken kan worden. Zoals voor alle verkeersdeelnemers geldt, is en blijft het immers de eigen verantwoordelijkheid van de gebruikers van de fiets ervoor te zorgen dat -als zij al alcohol drinken- het alcoholgebruik binnen de grenzen blijft waarmee veilig aan het verkeer kan worden deelgenomen.
Verder stelt de rechtbank vast dat er in de wet is vastgelegd dat een fiets niet breder mag zijn dan 1,5 meter. De bierfiets was echter breder, zo blijkt uit onderzoek van politie. Het zou gaan om een breedte van ongeveer 2,10 meter. Dit betekent echter nog niet dat de verhuurder zonder meer aansprakelijk is richting de NS. Daarvoor moet komen vast te staan dat de NS als gevolg van die normovertreding schade heeft geleden. Volgens de rechtbank blijkt uit niets dat de breedte van de bierfiets de directe oorzaak is geweest van de aanrijding. Datzelfde geldt overigens ook voor het veronderstelde alcoholgebruik van de gebruikers van de bierfiets: uit niets is gebleken dat de aanrijding (al dan niet mede) is veroorzaakt door alcoholgebruik. De toedracht van de aanrijding is ondanks uitgebreid politieonderzoek, onduidelijk gebleven.
Al met al wijst de rechtbank de vordering van de NS en haar verzekeringsmaatschappij af.

Uitspraak