De rechtbank stelt voorop dat deze zaak niet gaat over het al dan niet verbieden van bierfietsen. Het gaat uitsluitend om de vraag of de verhuurder aansprakelijk is voor de schade die de NS in april 2015 heeft geleden door de aanrijding.
Volgens de rechtbank mag je fietsen verhuren waarop alcohol gedronken kan worden. Zoals voor alle verkeersdeelnemers geldt, is en blijft het immers de eigen verantwoordelijkheid van de gebruikers van de fiets ervoor te zorgen dat -als zij al alcohol drinken- het alcoholgebruik binnen de grenzen blijft waarmee veilig aan het verkeer kan worden deelgenomen.
Verder stelt de rechtbank vast dat er in de wet is vastgelegd dat een fiets niet breder mag zijn dan 1,5 meter. De bierfiets was echter breder, zo blijkt uit onderzoek van politie. Het zou gaan om een breedte van ongeveer 2,10 meter. Dit betekent echter nog niet dat de verhuurder zonder meer aansprakelijk is richting de NS. Daarvoor moet komen vast te staan dat de NS als gevolg van die normovertreding schade heeft geleden. Volgens de rechtbank blijkt uit niets dat de breedte van de bierfiets de directe oorzaak is geweest van de aanrijding. Datzelfde geldt overigens ook voor het veronderstelde alcoholgebruik van de gebruikers van de bierfiets: uit niets is gebleken dat de aanrijding (al dan niet mede) is veroorzaakt door alcoholgebruik. De toedracht van de aanrijding is ondanks uitgebreid politieonderzoek, onduidelijk gebleven.
Al met al wijst de rechtbank de vordering van de NS en haar verzekeringsmaatschappij af.