Het is duidelijk dat er op dit moment dringend behoefte is aan extra opvang voor asielzoekers in heel Nederland. De gemeente Maashorst heeft daarom onmiskenbaar een groot maatschappelijk, dringend en algemeen belang voor het leveren van een bijdrage aan die opvang. Dit zijn omstandigheden die een gedoogbesluit van de gemeente aanvaardbaar kunnen maken. Ook in dit soort gevallen mogen echter niet de belangen van de direct omwonenden worden vergeten.
Volgens de rechter is dat hier wel aan de hand. De gemeente geeft namelijk zelf aan dat de onderzoeken naar de gevolgen van de asielopvang voor de leefomgeving nog niet zijn afgerond. Dit rijmt niet met de stelling van de gemeente die erop neerkomt dat met de zorgen, zienswijzen en belangen van betrokkenen rekening is gehouden. Daarnaast heeft de gemeente nog altijd geen besluit genomen waartegen omwonenden bezwaar kunnen maken. Hierdoor zien de omwonenden zich terecht voor een voldongen feit gesteld.
Al met al oordeelt de rechter dat de gemeente onzorgvuldig heeft gehandeld. Zij mag daarom vooralsnog niet toestaan om asielzoekers in het hotel in Uden op te vangen. De gemeente moet nu eerst een besluit nemen op de vergunningaanvraag van het COA. Daarna hebben de omwonenden 2 weken de tijd om een bezwaarschrift in te dienen en een verzoek te doen om voorlopige voorziening bij de bestuursrechter. In dat geval mogen er tot de bestuursrechter heeft beslist geen asielzoekers in het hotel gehuisvest worden.