Moet je een man die zelf op staande voet ontslag heeft genomen weer terugnemen in dienst? Ja, dat is het oordeel van de kantonrechter in deze zaak.
Na 32 jaar dienstverband nam een man per direct ontslag. Hij was boos omdat zijn leidinggevende hem aansprak op zijn functioneren. Ook na een afkoelingsperiode van 5 minuten bleef hij bij zijn standpunt en vertrok naar huis. Zijn werkgever belde hem die dag meermalen thuis op om te vragen of hij zich wel bewust is van de consequenties. Ook zijn vrouw maakte zich zorgen, wist hij wel wat hij deed? Toch bleef de man bij zijn standpunt.
Een dag later mailt de man zijn werkgever: Het was een opwelling uit boosheid, hij wil zijn ontslagaanvraag terugdraaien en hij meldt zich ziek. Een paar dagen later stuurt zijn gemachtigde namens hem een brief met dezelfde strekking. Maar, de werkgever weigert en houdt de man aan zijn opzegging.
De kantonrechter oordeelt dat het bedrijf de man wél terug moet nemen. Voor een ontslag is een "duidelijke en ondubbelzinnige" verklaring van de werknemer vereist. Dit moet omdat er ernstige gevolgen zijn bij het zelf opzeggen van het dienstverband. Bijvoorbeeld dat je geen werkloosheidsuitkering kunt krijgen.
In dit geval had de werkgever beter moeten controleren of de man wel echt zijn ontslag wilde indienen. De telefoontjes en zelfs een bevestiging per e-mail waren allemaal op de dag zelf. Hierdoor ging de werkgever voorbij aan de gemoedstoestand van de man, die die dag ontegenzeggelijk en onweersproken boos was en emotioneel flink van slag lijkt te zijn geweest. De kantonrechter is er niet van overtuigd geraakt dat de man zijn ontslag weloverwogen heeft ingediend. De werkgever had moeten begrijpen dat werknemer die dag niet in zijn ‘normale’ doen was.