Laden...

Boete wegens te snel rijden Heinenoordtunnel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > Boete wegens te snel rijden Heinenoordtunnel
Rotterdam, 22 mei 2019

De rechtbank Rotterdam heeft aan een bestuurder van een personenauto een boete van € 501 opgelegd wegens het overtreden van de maximumsnelheid. Een gedeelte van die boete is als voorwaardelijke straf opgelegd.

De betreffende bestuurder werd geflitst bij de Heinenoordtunnel waar een snelheid van maximaal 100 km/h is toegestaan. Uit de meting bleek dat de bestuurder 141 km/h uur reed.

Meting in andere zaak niet betrouwbaar

Eerder besliste de kantonrechter in een andere zaak dat een flitsboete op hetzelfde traject nietig was. De bestuurder van die auto stelde dat bij die meting geen rekening was gehouden met de kromming in de weg.

Vervolgens zijn de kantonrechter, de bestuurder van de auto, het OM en de Politie ter plekke gaan kijken en zijn er metingen verricht. Uit die metingen kwam naar voren dat de snelheidsmeting niet volgens de handleiding van de fabrikant van de meetapparatuur was verricht. 

De kantonrechter heeft daarop geoordeeld dat de meting niet betrouwbaar was.

Aanvullend onderzoek

In de recentere zaak waar nu wel een boete is opgelegd is werd ook niet volgens de handleiding van de fabrikant gemeten, maar was door het NMI en de politie nader onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van de meting.

Daarbij is onder andere gebruik gemaakt van testauto’s en twee aan weerszijden van de A29 opgestelde meetapparatuur. Dat onderzoek heeft de juistheid van de meting van de flitsapparatuur bevestigd.

Op basis van dit aanvullende onderzoek heeft de kantonrechter de meting wel betrouwbaar geacht en is dan ook tot een bewezenverklaring en een strafoplegging gekomen.

Wat betekent dit voor andere boetes?

In de twee procedures bij de kantonrechter is telkens gekeken naar één specifiek geval. De beslissingen in deze zaken zijn in beginsel dan ook alleen voor die gevallen van toepassing.

Uitspraken