Laden...

Gevolgen Meerjarenplan van de Rechtspraak voor rechtbank Rotterdam

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > Gevolgen Meerjarenplan van de Rechtspraak voor rechtbank Rotterdam
Rotterdam, 31 augustus 2015

 

Vandaag is de inhoud van het Meerjarenplan van de Rechtspraak 2015 – 2020 bekendgemaakt. Op de landelijke nieuwspagina van rechtspraak.nl staat een nieuwsbericht waarin de hoofdlijnen van het plan zijn samengevat. In dit bericht wordt toegelicht wat het Meerjarenplan voor de rechtbank Rotterdam betekent.

Het budget van de Rechtspraak staat onder druk. Ook de rechtbank Rotterdam moet keuzes maken om financieel gezond te blijven. Er wordt voor gekozen om te investeren in kwaliteit van het rechterlijk werk en de mensen. Bezuinigen doet de rechtbank op de bedrijfsvoering en huisvesting.

Zaaksverdeling

Vanaf 2018 gaat de rechtbank zaken anders verdelen over de locaties. In de zittingsplaats Rotterdam blijft het volledige aanbod van zaken bestaan. Dat betekent dat complexe strafzaken, ingewikkelde civiele of bestuursrechterlijke zaken in Rotterdam blijven. Dordrecht is één van de zeven zittingsplaatsen die een uitgebreid pakket met de meest voorkomende rechtszaken houdt. Dat zijn kantonzaken, inclusief overtredingen en lichte verkeersovertredingen, veel voorkomende familierechterlijke zaken die door één rechter worden behandeld, veel voorkomende bestuursrechtelijke zaken die door één rechter worden behandeld en veelvoorkomende strafrechtelijke zaken zonder gedetineerden die door één rechter worden behandeld. De toegankelijkheid van de rechtspraak blijft goed.

Huisvesting

De locatie Rotterdam wordt de thuisbasis voor alle medewerkers. In Dordrecht blijven zittingszalen, de centrale balie en werkplekken beschikbaar voor zittingsgerelateerde werkzaamheden. Om dit mogelijk te maken, wordt er flexibel gewerkt en werkplekken gedeeld.

Toekomstbestendig

Door te bezuinigen op huisvesting, kan de Rechtspraak investeren op kwaliteit en lukt het om de werkdruk van de medewerkers terug te dringen. De Rechtspraak gaat daarnaast door met de modernisering van de rechtspraak (KEI). Professionele standaarden, vereenvoudiging en digitalisering van procedures hebben daarbij de aandacht. Door deze maatregelen wordt rechtbank toekomstbestendig gemaakt en de kwaliteit die ze wil leveren geborgd.

Uitspraken