Laden...

Straffen tot 15 jaar voor invoer grote partijen cocaïne en witwassen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > Straffen tot 15 jaar voor invoer grote partijen cocaïne en witwassen
Rotterdam, 11 april 2022
De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag uitspraak gedaan in de strafzaak Sartell. Daarin stonden 9 mannen terecht die werden verdacht van de invoer van grote partijen cocaïne, voorbereidingshandelingen, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.  

Afhankelijk van de betrokkenheid van de verdachten bij de bewezen feiten krijgen zij straffen opgelegd die variëren van 3 tot 8 jaar cel. De hoofdverdachte, de leider van de criminele organisatie, wordt voor de meeste feiten veroordeeld en krijgt een celstraf van 15 jaar. 2 verdachten zijn vrijgesproken.

Bewijs


Het bewijs bestaat onder andere uit grote aantallen versleutelde chatberichten van PGP Safe en EncroChat tussen de verdachten. Een deel van die chatberichten komt van een server in Costa Rica. Een ander deel is buitgemaakt tijdens een hack door Franse opsporingsinstanties.  

De verdediging heeft bepleit dat dit bewijs onrechtmatig is verkregen. De rechtbank is echter van oordeel dat het bewijs wel degelijk mag worden gebruikt en dat de rechten van de verdachten niet zijn geschonden.  In het vonnis wordt hier uitvoerig op ingegaan.

Aliassen

De versleutelde chatberichten werden telkens verstuurd onder aliassen. De conversaties via deze chats sloten inhoudelijk naadloos op elkaar aan en voor de gebruikers was het duidelijk met welke persoon men communiceerde.  

De rechtbank heeft op basis van verschillende factoren vast kunnen stellen welke aliassen bij de verdachten horen. Op deze manier is duidelijk geworden wat de verdachten met elkaar bespraken en wat hun aandeel in de strafbare feiten is geweest.


Ontwrichtende invloed op de samenleving


De verdachten en hun criminele organisatie hebben met hun illegale handel een buitengewoon ontwrichtende invloed op de samenleving gehad. Uit het dossier blijkt zonder meer dat allerlei contacten en personen worden opgenomen in het criminele circuit en daarin worden meegezogen. Boven- en onderwereld raakten door toedoen van de verdachten en hun organisatie met elkaar verweven.

Dit is niet alleen heel schadelijk voor (het vertrouwen in) de rechtstaat, het kost de maatschappij ook enorme hoeveelheden geld, geld dat moet worden opgebracht door de belastingbetaler. Ondertussen konden de verdachten in luxe baden zonder een cent belasting over hun winsten te betalen. 

De uitspraak in deze zaak is in de loop van deze middag beschikbaar via een link onder dit bericht.

Uitspraken