Het Hof heeft de vragen van de rechtbank in september 2019 beantwoord. Het Hof hecht bij de uitleg van de regels grote waarde aan de voedselveiligheid en een hoog niveau van bescherming van de consument.
Bij de uitleg van wat onder het begrip verontreiniging valt oordeelt het Hof dat dit zowel feces, gal als inhoud van de krop is. En het argument van de kippenslachterijen dat voor hen alleen een inspanningsverplichting geldt om te voorkomen dat er bij het slachten verontreiniging optreedt volgt het Hof niet: het resultaat van het schoonmaakproces moet zijn dat er geen enkele zichtbare verontreiniging mag worden aangetroffen door de toezichthouders van de NVWA. Daarbij geldt een zogenoemde nultolerantienorm.
De slachterijen stelden dat het machinale slachtproces het onmogelijk maakt om te vermijden dat de inhoud van het spijsverteringskanaal op het kippenvlees terecht komt en dat het onmogelijk is om in dat proces alle zichtbare verontreiniging te verwijderen. De rechtbank heeft in de uitspraken van 27 augustus 2020 dat argument verworpen.
De uitspraken die de rechtbank heeft gedaan betekenen dat de NVWA de geldende Europese hygiëneregels goed heeft uitgelegd. En dat de NVWA terecht en goed heeft gecontroleerd op het aanwezig zijn van zichtbare plekjes feces, gal of kropinhoud op het kippenvlees.
De norm is dus strenger dan de slachterijen graag hadden gezien.
En is voor de hele Europese Unie zo van toepassing. De stelling dat Nederland te streng controleert is dus niet juist.