Laden...

Schuldenrechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbanken > Rechtbank Rotterdam > Schuldenrechter

Project Schuldenrechter

Bij de rechtbank Rotterdam is in december 2019 het project schuldenrechter van start gegaan. Doel is om te onderzoeken wat de rechtbank en rechters kunnen doen om mensen te helpen van hun schulden af te komen en hoe nieuwe schulden kunnen worden voorkomen.

 
 
 

 

Schuldenfunctionaris

De rechter ziet in veel zaken dat mensen last hebben van (beginnende) schuldenproblematiek. Denk aan mensen met een strafzaak over winkeldiefstal, een zaak bij de bestuursrechter over terugvordering van bijstand of een kantonzaak over een huurachterstand.

Met het project schuldenrechter zal de rechter wel gewoon een uitspraak doen, maar voor hulp bij de schulden kan meteen een schuldenfunctionaris (iemand die bij de rechtbank werkt) worden opgeroepen. Die kan mensen snel naar het juiste loket bij de gemeente doorverwijzen om te voorkomen dat de schulden nog verder oplopen en om hulp te krijgen bij het oplossen van de schulden.

 

 

Heeft u een rechtszaak bij de rechtbank Rotterdam en heeft u schulden waarbij u hulp zoekt?
De schuldenfunctionaris helpt u graag verder.

Er zijn twee mogelijkheden:

  1. U bent opgeroepen voor een zaak bij de rechtbank. U kunt tijdens de zitting aan de rechter vertellen dat u schulden heeft en dat u daarbij hulp zoekt.
  2. U kunt zich melden bij de centrale informatiebalie van de rechtbank en aan een medewerker van de centrale informatiebalie vertellen dat u schulden heeft waarbij u hulp zoekt.

In beide gevallen zal de schuldenfunctionaris erbij worden geroepen. De schuldenfunctionaris gaat samen met u de schulden bespreken en een intake formulier invullen. De schuldenfunctionaris regelt voor u ook een afspraak bij schuldhulpverlening van uw gemeente. Van u wordt verwacht dat u naar die afspraak met de gemeente gaat. De verdere contacten lopen via het gemeenteloket in uw woonplaats.

Doorverwijzing is mogelijk naar alle gemeentes in het arrondissement.