Laden...

De Rotterdamse regelrechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Regels en procedures > De Rotterdamse regelrechter

Een snelle, laagdrempelige en goedkope procedure

Het is voor bedrijven en burgers mogelijk om een civiel geschil aan de Rotterdamse regelrechter voor te leggen. De Rotterdamse regelrechter is een initiatief van de rechtbank Rotterdam, locaties Rotterdam en Dordrecht. De regelrechter onderzoekt samen met partijen in een goed gesprek of ze er onderling uit komen. Lukt dat niet? Dan hakt de regelrechter alsnog de knoop door. Het blijft dus wel een rechtszaak.

 

Rotterdamse Regelrechter

 

Vrijwillig

Het is niet verplicht om aan de procedure deel te nemen. Alleen als beide partijen dat willen, wordt de regelrechter ingeschakeld. Het voordeel van de regelrechter is dat het gesprek op korte termijn kan plaatsvinden en dat het griffierecht voor particulieren in 2024 € 43,50 per partij is. Het griffierecht dat bedrijven betalen, ligt iets hoger.

 

Goed gesprek

Tijdens het gesprek vraagt de regelrechter u om uit te leggen wat er aan de hand is en wat er volgens u moet gebeuren. De regelrechter onderzoekt of u er samen met de andere partij uit kunt komen en geeft daarbij zo nodig advies. U hoeft zelf geen juridische kennis te hebben. De regelrechter zorgt ervoor dat wetten en regels op de juiste manier worden toegepast als partijen met elkaar afspraken maken over een oplossing. Wanneer er door partijen zelf geen oplossing wordt gevonden, neemt de regelrechter een beslissing.

 

Welke zaken behandelt de regelrechter?

De regelrechter behandelt geschillen die gaan over arbeid (ook re-integratiezaken en ontslagkwesties), huurzaken, consumentenzaken, geldvorderingen, schades en burenruzies. Bestuurszaken en de meeste familiezaken worden niet door de regelrechter behandeld. Er zijn nog meer soorten zaken die worden behandeld. Daarover kunt u meer uitleg krijgen als u contact opneemt met het bureau van de regelrechter.

 

Voorwaarden

Er gelden bepaalde voorwaarden om gebruik te kunnen maken van de snelle en goedkope procedure van de Rotterdamse Regelrechter:

  1. Arbeidszaken, huurzaken, consumentenzaken, geldvorderingen, schades en burenruzies kunnen door de regelrechter behandeld worden. Bestuurszaken en de meeste soorten familiezaken kunnen niet in het kader van dit project worden voorgelegd. De rechtbank beslist of uw zaak in aanmerking komt voor een procedure bij de Rotterdamse Regelrechter. 
  2. U bent bereid tot een goed gesprek en u staat open voor een praktische oplossing van het conflict. 

 

Zaak bij de regelrechter starten

Wilt u een zaak starten? Vul dan het aanvraagformulier "Zaak voor de regelrechter" (pdf, 613,7 KB) in en mail deze naar regelrechter.rb-rot@rechtspraak.nl

Heeft u vragen over een procedure bij de regelrechter? Neem dan gerust contact op met het bureau van de regelrechter via telefoon 088 361 19 61 of via mail regelrechter.rb-rot@rechtspraak.nl.

Pilot schadezaken gemeente Rotterdam

Medio juni 2021 is een nieuwe pilot gestart waarbij burgers die een schadevordering bij de gemeente Rotterdam hebben en die door de gemeente wordt afgewezen, die vordering aan de Regelrechter kunnen voorleggen. Het gaat hierbij om zaken met een schadebedrag van maximaal 5.000 euro.